5 Nisan 2013 Cuma

Marmalade Boy (1994)

Anime Adı: Marmalade Boy. ママレード·ボーイ
Türkçesi: Marmelat Çocuk. / Türkiye'de yayınlanmadı.
Bölüm Sayısı : 76
Yapım Yılı: 1994-1995.
Sinema Filmi: Marmelade Boy The Movie (25 dakika)
Manga Yazarı : Wataru Yoshizumi (Marmalade Boy 3 Cilt & Marmalade Boy Little 7 Cilt).
 
 
Bu animeyi nasıl keşfettim anımasamıyorum aslında. Muhtemelen nette bir şekilde sarışın karakter nedeniyle dikkatimi çekmişti. Sanırım 2005 yılında ilk kez yurt dışında izleme fırsatım olmuştu. Serinin sonunda edindiğim genel izlenim, yapımın dönemi için (1994-1995) hayli sağlam bir konuyla ortaya çıkmış olduğuydu. Yıllar geçti ama yapılan yüzlerce animeden konu itibariyle bu denli yoğun romantizm ve günlük yaşam hikayesi iki elin on parmağı adedince anlatılmış mıdır? Sanmiyorum. Shojo türüne yabancı değilseniz bu yapım tam sizlik olabilir. Elbette özellikle eklenen görseller gibi olmasını beklemeyin ve günümüzdeki anime kalitesiyle kıyaslayarak izlemeyin. Aslında konu öyle acayip biçimde başlıyor ki o kadar da değil artık diyebilir ya da ön yargıya kapılıp sevimsizce diye aklınızdan geçirebilirsiniz. Ancak bence çok da önemli bir ayrıntı değil. Buna takılıp hoş bir animeyi izleme fırsatını kaçırmayın.


Hikaye sıradan bir güne uyandığını sanan Miki Koshikawa'nın kahvaltı masasında anne-babasının boşanma kararını açıklaması karşısında şok geçirmesi ile başlar. Ebeveynleri buna gerekçe olarak tatil için gittikleri Hawai'de Matsuura çiftine aşık olmalarını gösterince hiçbir zaman normal bir aileye sahip olmadığını düşünen Miki için işler işinden çıkılmaz bir hal alır. Arkadaşı Meiko'ya yaşadıklarını anlatırken hikaye O'nun gözünden akmayı sürdürür. Akşam Fransız restoranında diğer aile ile birarya gelecek ve böylece Matsuuura çiftiyle resmen tanışacaktır. Öğrenir ki o çiftin Yuu isimli kendi yaşlarında bir oğlu vardır. Durumu kurtarmak için bunu bir şans sayan Miki'nin fazlasıyla yakışıklı bulduğu çocuk hakkında edindiği ilk izleniminse tam bir hayal kırıklığıdır. Oluşan bu saçma duruma engellemek için güçlü bir müttefik olacağını düşündüğü Yuu beklentilerini tuzla buz eder, olayları umursamaz ve kabullenmiş görünür. Böylece O da ailelerinin kararını en azından şimdilik onaylamak zorunda kalır. Sonrasında ise ebeveynlerinin aldığı bir diğer acayip karar doğrultusunda birarada yaşayabilecekleri geniş bir eve taşınırlar. Miki'nin okuluna transfer olan Yuu alaycı ve umursamaz tavırlarına karşılık aslında son derecede düşünceli ve ilgili bir gençtir. (Bu noktada seriden ayrı yapılan bir bölümlük Oav'ın da izlenmesini önermem gerek.) Günler biribirini izlerken Yuu ve Miki için adım adım yakınlaşma kaçınılmaz olur.
 

Hikayenin doksanlı yıllarda geçtiğini göz önüne aldığımızda  karakterlerin geniş kesim ve üst kısmı oldukça iri gösteren kıyafetleri zaman zaman hayli gülünç gelebilir. Yetişkin erkekler bol pantolon ve gömlekler giyerken gençler rahatsız edici ölçüde zayıf gösteren pantolonlarla arz-ı endam ediyorlar. Özellikle Meiko ve Arimi'nin elbiselerini tasarlayanlar hoş bir iş çıkarmışlar. Ayrıca  Miki'nin saç stilinin arada bir değişmesi güzel olmuş. Bir diğer ayrıntı karakterlerin haberleşme amaçlı seride sıkça kullandıkları şimdinin neslinin gülünç gelebilecek nesneler. Tamaguchi'lerin çıktığı dönemi anımsayan biri olarak Marmalade Boy'un yapım yılları Japonya'da tetris görselliğindeki bu tip oyuncakların patladığı bir döneme denk geliyordu sanırım.  
 

Uzak doğuya özgü yapımlarda ilişkileri gösteren şemalara sıkça rastlanır. Bu seri de hayli kalabalık karakter listesiyle takipçilerine benzer tablolar yaptırmaya yöneltmiş. Uzun süre önce edindiğimi bu tip bir resimde karakter imgelerini elimdeki görüntülerden keserek yeniledim. Ancak seriyi ağız tadıyla izlemek isterseniz bu tabloya seriyi bir süre izledikten sonra iyice incelemenizi öneririm.


NOTLAR:
 

* Marmelade Boy, toplam 76 bölüm. O dönemde animelerde pek sezon ayırımı olmuyordu sanırım. Amerika'da geçen kısmı 2.sezon olarak kabul edebiliriz. İkinci sezon da ilki kadar başarılıydı ancak zaman zaman gereksiz bölümler eklenmiş gibi hissetmiştim. 
 
 
* Animede güzel arka fon müzikleri ve başta  bölüm içi şarkılardan Saigo no Yakusoku olmak üzere (tam bir arabesk havasında ve ağlatan türde... Ve itiraf ediyorum bir ayrılığın geçtiği bölümde ilk kez çaldığında ben de ağlamıştım:) hoş şarkılar var. Zamanında 2 cdl'ik bir şarkı ve 2 cd Orijinal Soundtrackt albümü çıkmış.  Çok hoş...
 
Edidörden Not:
 
 
* Yıllar sonra yazar Karakterlerin büyümüş hallerini görme imkanı bulabildiğimiz Marmalade Boy Little adı ile yeni bir manga çıkardı. 2022 yazında Abd'de iken Bir kısmını okuma imkanım oldu

2 yorum:

  1. Bence Yuu'nun duygulariyla ilgili kismi cikarsan daha guzel olur. Onun duygularinin belirsizligi onemli bir ayrinti bence. Izlerken bilinmemesi gerekir diye dusunuyorum. Diziden sonra OAVi izleyince haaaaa vay essek diyo insan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam dikkate alacağım. Haklısın, tadını kacırmamak gerek

      Sil

Lütfen nazik olalım. Yazım kurallarına dikkat edelim. (Klavye aziziliği olabilir az da olsa:)