23 Eylül 2013 Pazartesi

Vampire Knight (Vampir Şövalye) (2008)

Bu bloğu açarken ele almak istediğim ilk animelerden biri olmasına karşın Vampire Knight'ı yazacak havaya bir türlü sahip olamadım nedense. Ne zaman istediysem kısmen elimin altında net olmayışı ya da resim arsivime ulaşma zorluğum yüzünden geri adım atmıştım. Bugün ufakta olsa bi başlangıç yapmam gerektiğini düşünüyorum. Diğer türlü seriye haksızlık etmiş sayacağım kendimi. 2000'li yılların animlerini eskisi gibi zevk alarak izleyemeyen biri olarak Vampire Knight görsel estetiği ve karakter şıklığıyla beni kendine bağladı diyebilirim. Özellikle hayli gizem barındıran Kuran Kaname karakterine bayıldım. Tuhaf saç stilleri ve beden ölçütleri olsaydı benim için bu hikaye kaybolur giderdi.
 

Gelelim ayrıntılara...Vampire Knight Serisi Matsuri Hino'nun aynı adlı mangasından Vampire Knight ve Vampire Knight Guilty adlarıyla animeye uyarlanan iki sezonluk bir yapım. Hayli geniş bir hayran kitlesince takip edilen animenin Vampire Knigt Destiny adı ile lanse edilen bir üçüncü sezonu daha olacağı duyrulmuştu. Bu süreçte Manga halen devam ediyordu. Söylentinin üzerinden kaç yıl geçti bilemiyorum. Manga sona erdi ama tüm beklentilere rağmen serinin yeni sezonuna dair hala ses seda yok. Şimdi seriden kısaca bahsedeyim. Her ne kadar çok şey anlatmak istesem de meraklıları için ağız tadında bir seyir olması adına kendimi tutup Spoiler vermekten mümkün oldukça kaçınmaya çalışacağım. Cross Kaien tarafından kurulan Cross Akademisi gece ve gündüz olmak üzere eğitim veren bir okuldur. Siyah okul üniforması giyen gündüz öğrencileri sıradan insanlardan oluşurken beyaz kıyafet giyen gece öğrencilerinin tamamı vampirlerden oluşmaktadır. Yaydıkları koku ve ölümsüzlüklerinin getirdiği çekici fiziksel özellikleri dolayısıyla gece öğrencileri günüz öğrencilerinin kıskacı altındadır. Müdür Coss'un on yıl önce evlat edindiği Yuki ile anne babasıyla birlikte ikiz erkek kardeşini bir vampir saldırısında kaybettikten sonra kimsesiz kalan Kiryu Zero ise gardiyanlık görevini yapmakta ve gündüz öğrencilerinin zaman zaman taşkınlığa varan iletişim çabalarını ve kan içmek yerine tablet kullanma eğiliminde olan gece öğrencilerinin anlık dikkatsizliğiyle oluşabilecek sorunları engellemekle görevlidirler.
 

Yuki animelerin genelde çekilmez bulduğum karakter türlerinden çocuksu, sinir bozucu, sevimli küçük kız tarzında. Hayatı, on yıl önce bir vampir saldırısına uğradığı karlı gece ve Kuran Kaname tarafından kurtarıldığı anısıyla başlıyor. (Adının anlamı da kar) Ondan öncesi ise geçirdiği hafıza kaybı nedeniyle karanlıktadır. Kuran Kaname'ye karşı duyduğu minnettarlıkla yoğrulmuş aşk  hissi zaman zaman Zero nedeniyle karışmaktadır. Kiryuu Zero ise vampir avcısı bir aile mensuptur. Safkan bir vampirin saldırısı sonucu annesini, babasını ve ikiz erkek kardeşini kaybetmiş, olayda sadece kendisi sağ kalmıştır. Tıpkı Yuki gibi Cross Kaien tarafından büyütülmüştür. Yaşadığı büyük kaybın travmasına göğüs geren Zero vampirlerden ölesiye nefret etmektedir. Bu nedenle aile mirasını devam ettirmek üzere avcı kimliğini üstlenmekte tereddüt etmez. Vampirlere zarar veren Kara Gül isimli bir tabanca kullanır. Ayrıca herkesten sakladığı ve içten içe savaş verdiği büyük bir sırrı vardır.
 


Gece sınıfını oluşturan vampirler ise kendi aralarında bir takım seviyeler ayrılmış haldedir Level A (A Seviye), sayıları çok az ancak vampir toplumunda gücü elinde tutan ve safkan (pureblood) olarak adlandırılan gruptur. Safkan Kuran ailesi asillerin oluşturduğu Vampir konseyinin de liderliğini üstlenmiştir. Ölümsüzlükten kaynaklanan genetik yapıları nedeniyle safkan aile bireyleri birbirleriyle evlenebilirler. Çocuk sahibi olabilirler. Level B (B Seviye), ileri derece güçlere sahip olan, aristokratik yapıda diyebileceğimiz soylu vampirlerden oluşur. Level C (C Seviye) ise asil soylu olmayan  sıradan vampirlerden meydana gelmektedir. Level D (D Seviye) Level A yani safkan vampirler tarafından ısırılıp vampire dönüşen insanların oluşturduğu gruptur. Tüm gruplar arasında en içler acısı seviye ise Level E'e aittir, Bunlar kan içmeyi reddeden ya da dönüşüm evresinde kan arzusuyla çıldırarak kontrolden çıkan insanlardan oluşur. Sıradan insanların dünyasında varlıkları sır olan vampirler için de bir tehdit olarak görülürler ve genelikle onlar tarafından yok edilirler.
 

Safkan Kuran ailesinin oğulları Kuran Kaname, Cross Akademisi'nde sınıfın ve gece öğrencilerinin ikamet ettiği Ay Yatakhanesinin başkanıdır. Ona yakın olan ve biri hariç tümü B Seviye asil soydan gelen grup kısaca şöyle: Takuma Ichijou başkan yardımcısıdır ve büyükbabası vampir konseyindedir. Hanabusa Aidou ve Akatsuki Kain kuzendirler. Aynı odayı paylaşırlar. Geçmişte bir kez kan arzusuna yenik düştüğünde Kaname'nin kanını içtiği Ruka Souen, Kaname'yi tek taraflı olarak sevmekte Akatsuki Kain tarafından sevilmektedir. Senri Shiki bir diğer safkan vampirdir ve Kaname'nin kuzenidir. Rima Touya'yla bir model olarak çalışır.

Bu arada sonunda kitapçı raflarında az da olsa manga görebilmek fazlasıyla sevindirici bir haber oldu benim için. Vampire Knight da bu mangalardan biri. "Vampir Şövalye" adı ile yayınlanmakta. Türkçe manga okumak isteyenler için güzel bir gelişme. Yalnız biraz pahalı geldi. Eh ekonomik şartlarda şaşırtmıyor tabii.
 

Editör Notları :
 
-  Studio Deen tarafından hazırlanan anime televizyon serisi uyarlaması Nisan-Temmuz 2008 tarihleri arasında Vampire Knight Guilty adlı ikinci sezonu ise Ekim-Aralık 2008 tarihleri arasında yayınlandı. (Kaynak)

Vampire Knight Memories (Manga)

Hino Matsuri'den Official Art
 
 
Hino Matsuri'ninn kaleminden Vampire Knight Memories, devam hikayelerine bir halka ekleyen manga olarak karşımıza çıkıyor. Kaname 100 yıl sonra buz uykusundan uyanır. (Zero ve onun uyanışı için kendini feda eden Yuki artık dünyada yoktur.) Kaname geride kalan iki çocuğun koruyucusu olur. Hımmm... Çocuklar? Evet ortada iki çocuk var.

(Çocuklardan biri kendisi ile Yuki'den adı Ai Kuran diğeri ise Zero ile Yuki'den adı Kiryuu Ren.... Buradan sonra "ıyk o nasıl iş!" dediniz değil mi? Japonlardaki çarpık ilişkilerin normalleştirilme durumu maalesef hızla ilerliyor. Eh ortaya çıkan konular da sınırları zorluyor hatta görüldüğü üzere sınır bile olmuyor. Burada hikaye gereği vampirlerin ölümsüzlüklerinin ya da genetik yapılarının özellikle saf kanığı koruma adına kardeş evliliğinde sorun yaratmadığını hatırlatmak gerek.)

Bu mangayı edindim ancak henüz okuma sürecim bitmedi. Bittiğinde ayrıntıları ekleyeceğim

0 comments:

Yorum Gönder

Lütfen nazik olalım. Yazım kurallarına dikkat edelim. (Klavye aziziliği olabilir az da olsa:)