1 Ekim 2014 Çarşamba

Anne of Greengables (Akage no Anne) (1979)

Anime Adı:Akage No Anne  / Anne of Greengables / Yeşilin Kızı Anne

Bölüm Sayısı : 50

Orijinal Kitap Yazarı:  Lucy Maud Montgomery

Yayın Yılı: 1979 

Manga: 5 Cilt (Manga Çizeri: Yumiko Igarashi)

Prequel Side Story / Öncesine Dair Yan Hikaye: Before The Greengables (2009) (39 Bölüm)


80'li yıllarda Trt ekranlarında ilk kez izlediğimiz Akage no Anne daha sonra çeşitli kanallarda tekrar ekrana geldiği için  pek çok kez izleme imkanı bulduğumuz bir seriydi. Hikaye Green Gables'da yaşayan Marilla ve Mathew Cuthbert kardeşlerin yetimhaneden bir oğlan çocuğu istemeleri sonrası eve gelen Anne isimli 90-10 yaşlarındaki kızın yaşamlarına dahil olması  ile gelişen olayları anlatır. Küçük yaşında yetim kalan Anne için hayat mücadelesi küçük yaşında amcası ve onun  kalabalık ailesi ile kaldığı günlerden itibaren başlamış, aile sefalet içinde her şeyini kaybedince onlardan da ayrılmak zorunda kalmıştır. Yeni yuvasında Anne'nin, en iyi arkadaşı Diana, ölümcül rakibi ama içten içe çeşitli duygular büyüttüğü Gilbert, diğer okul arkadaşları ve kasaba sakinleri ile yaşadığı olaylar günlük yaşamın akışı içerisinde yer alır. Anne, kocaman hayal gücü ve sarsılmaz iradesiyle zorlukları üstesinden gelirken öğrenmeye duyduğu açlık ileride hayatına yön vermesini sağlar.
 

Anime  Alplerin Kızı Heidi (Heidi, Girl of the Alps) ve Marco (3000 Leagues in Search of Mother) gibi kült serilerin yönetmeni Isao Takahata ve Hayao Miyazaki'nin imzasını taşır. Anne of Greengables, özellikle 19. yy sonu ve 20.yy başında kendine biçilen ev kadını ve eş olma rolünden sıyrılan, cinsiyet ayrımının yarattığı engelleri kırma çabasındaki  kadın karakterlerin sivrildiği hikayeleri anlatan öykülerden biri olduğunu belirgin biçimde kendini hissettir. Bu seri her zaman bana teknolojiyle sarıldığımız, ikili ilişkilerin, arkadaşlıkların çıkar ve beklenti üzerine kurulduğu  şu zaman diliminde Anne'in sahip olduğu o doğa ile içi çe ve sadece yüz yüze iletişimle kurulan sıcak dostlukların varolduğu eski devirlerin huzurlu dinginliğinde yaşama isteği uyandırır.
 
 
Anime 2009'da ekranlara taşınan en yeni öyküsü Konnichiwa Anne: Before The Greengables serisinde ise evlatlık öncesi yaşamı anlatılır. Ancak yazarı farklıdır. Gaiden olarak niteleyebileceğimiz yapım yan bir anime serisi halinde takipçilerini fazlasıyla mutlu etse de benim gibi hikayenin devamını bekleyen hevesli severleri tatmin ettiği söylenemez. Ne yazık ki bildiğim kadarıyla şu ana kadar da bu yönde yapılan bir çalışma da yok. (Dijital platform NETFLIX’in sağladığı başarı ve hikayenin yeniden popüler olması sonrası durum değişir. Umarım... ) Sanırım World Masterpiece Theatre kapsamında son yıllarda yapılan seriler beklenen ilgiyi görmeyip zarar ettirdiği için Anne’in hikayesinin devamına da yeşil ışık yakılmamış. 
 

Anime serisinin beğenilmesi beraberinde mangasının da yapılmasını sağlamış. Candy Candy. Lady Georgie gibi klasikleşmiş animelerden tanıdığımız manga çizeri Yumiko İgarashi tarafından gerçekleştirilen  çalışma Anne'in ilk üç kitabının hikayesini  5 cilde taşımış ve kanımca gayet başarılı olmuş. Son cildi geçtiğimiz aylarda Türkçeye çevirdim. Ancak henüz PDF ye dönüştürüp nete Arıcak fırsatım olmadı. Neden geriden gittim derseniz herkes zaten ilk iki cildin hikayesini animeden biliyordu.


Anime ve mangası dışına  90’lı yıllarda bir de tv dizisi ve onun devamı niteliğinde 3 sinema filmi yapılan Anne'in hikayesi üzerinden geçen zamana karşın halen okucularının ilgiyle takip ettiği uzun soluklu bir kitap serisinin de kaynağını oluşturuyor. Kaleme aldığı ve ilki 1908'de yayınlanan kitabının başarısının ardından Kanadalı Yazar  Lucy Maud Montgomery hikayeyi yazmayı sürdürmüş. Böylece Anne'in orta yaşlarına değin ki yaşamını anlatan kitaplar basılmaya devam etmiş. Ben bunlardan ilk üçünü İngilizce olarak okuyabilme imkanı bulmuştum. Ayrıca 90'larda yapılan Televizyon serisi de yanlış hatırlamıyorsam en son birkaç yıl önce özel kanalda takip ettim. Sonrasında netten devam niteliğinde çekilmiş üç sinemasını da edinip izlemiştim. 
 
 
 
Son olarak Yeşilin Kızı Anne, Anne With E adı ile Netflix yapımı bir yeni versiyonla 2018 den itibaren 3 sezon yayınlanarak yeniden hayatımıza girdi. Hatırı sayılı bir beğeni elde edip sağlam bir izleyici kitlesi edindi. Ancak birçok beğeni yazısının aksine ben bu yeni çevirim NETFLIX dizi versiyonu sevmedim. Özellikle şimdilerde normalleştirme çabalarının odağındaki LGBTYye dair öğeleri sokmak için karakterlere olmayan şeyler eklemeleri ve asıl hikayeye sadık kalmayışları sonrası bu uyarlama benim açımdan çöpten öteye gidemedi. Orijinal hikayeden bağımsız bir sürü konu var. Değiştirilen şeylerden hoşlanmıyorum. Tek olumlu etkisi kitaplarının 8'li, 4'lü setler halinde tamamen basılmasıydı ki bu da bu sürecin en büyük artısı oldu diyebilirim. Popülerite kitapları dilimize kazandırdığı için mutluyum. Yoksa böyle bir ihtimal yoktu. Saçma ve kısaltılan versiyonlardan öteye gidemiyor bizdeki basımlar maalesef. Neymiş efendim, çocuklar uzun kitap sevmiyormuş!!! Bahane de bu!

Anne With E (2018) & Anne Of Greengables (1990')

Kitaplar  
                                               Yayın Tarhi   Anne'nin Yaş Aralığı


1
Anne of Green Gables
           1908                11—16 
2.
Anne of Avonlea
           1908                16—18 
3
Anne of the Island
           1915                18—22 

Anne of Windy Poplars
Anne of Windy Willows (Other)
           1936                22—25
 
5
Anne's House of Dreams
           1917                25—27

6
Anne of Ingleside
           1939                34—40 


Bunlardan başka Anne'in kısmen yer aldığı yan konuları içeren kitaplar da mevcut. Tutunca suyu çıkarılmış sanırım. Kitaplara yönelik kaynak: Wikipedia

0 comments:

Yorum Gönder

Lütfen nazik olalım. Yazım kurallarına dikkat edelim. (Klavye aziziliği olabilir az da olsa:)