12 Haziran 2021 Cumartesi

Animeler Kim İçin?


Zoom için internet mecburiyeti doğunca 7/24 bağlantıya kavuştum. Uzun süredir paylaşmak istediğim düşüncelerim ya da fikirlerim için bir başlık açmak istiyordum. Ancak bu tip yazılar günlerce düşünülüyor, anlık bir akışla devam ediyor ama kısa süreçlerde yazılmıyor. Bu ara tam da bu moda girmişken devam etmek istiyorum.

Çizgi film izlediğinizde insanların yüzünde beliren ifade ya da verdikleri tepkiden çıkardığım sonuca göre bu konuda  otuz yıl önce insanlar ne düşünüyorsa günümüzde de halen büyük ölçüde aynı kafa yapısına sahipler. Sektörün kime neyi pompaladığından bir haber aileler "çizgi filmler çocuklar içindir" genellemesinin ağına düştüğü için birçok tehlikeyi farkına varmıyorlar. Çocuklarımızın her gün gezinip durduğu youtube'da içerikler normalde takip edilip erişim engeline tabi tutulur. Ancak orada da her gün binlerce yeni içerik paylaşılıyor olduğundan sanırım denetim süreci sıkıntılı. Dolayısıyla çocukları internette bir başına bırakmak kesinlikle anne babaların yapması gereken en son şeydir. 

Peki her çizgi film masum mudur? İçten içe ne gibi mesajlar verir? Ebeveynler ne yazık ki açıkça kişilik gelişimine hasar verebilecek nitelikte görseller eşliğinde şiddet, suç, farklı cinsel eğilimleri normalleştiren bakış açısı sunma, aşırı cinsellik, hatta bu kategoride yine şiddet,cinsel saldırı gibi ögeler barındıran yapımların üretildiğinin farkında değiller. 

Bir örnekle açıklayalı. Daha önceki yarım kalan yayınların aksine 2001'de Sailor Moon devlet kanalında yayınlanmaya başladığında 200 bölümün tamamlanması tam bir mucizeydi. Ancak içerde işler oldukça karışmıştı. 3. Sezon eşcinsel eğilimli iki karakter barındırırken 4. sezon normal hayatta erkek oldukları halde savaşçıya dönüşünce bedenleri kadın olan üç karakter ortaya çıkınca dublaj kadrosu seslendirmeyi nasıl yapacağını bilememişlerdi. Yarım bırakma gündeme geldi ama özellikle yurt dışı da dahil izlenme oranı çok fazlaydı. Sonuçta bazı sahneler doğal olarak kesintiye uğradı. Bir diğer özel kanalda Clamp yapımı CC Sakura'da 10 yaşından büyük olmayan ana erkek karakter, bir diğer 17-18 yaşlarındaki erkekten etkileniyor, hatta ilk aşk olayı gibi bir durum yaşanıyordu. Ancak serinin hitap ettiği yaş grubu tam da karakterlerin yaşıydı. Yani 10 yaş! Kanal ustaca bir seslendirme yapmış ve hayranlık olarak çevirmişti durumu. (Burada konu seçimler ya da özgürlükler olayı değil! Dünyada bazı şeylerin normalleştirilme çabası bence anormal seyrediyor. On yaşında bir çocuğun dünyası bu tip şeylere aşina olmalı mı? Kesinlikle hayır!)

Sonuç: Bunlar hatırladığım iki masum örnek diyebilirim. Günümüzde bir de Webtoon kavramı da geniş kitlelere ulaşırken anime sektörü çok daha tehlikeli biçimde ilerliyor. Bir ebeveyn değilim ancak bir eğitimci gözüyle tehlikenin boyutu beni fazlasıyla rahatsız ediyor. (Yeğenlerim de manga ve anime evrenine atlamış durumda! Sıklıkla babalarına içerikler sakıncalı olabilir diyorum.) Eğer çocuklarınız animeye meraklıysa onlarla birlikte izlemeli ve yaşına hitap etmiyorsa izlemesine izin vermemelisiniz. Aynı şey 12-13 yaş ergenlik sürecindeki çocuklar için de geçerli. Sanılanın aksine birçok anime 16 yaş ve üzeri içidir. Yukarıdaki verdiğim örnek gibi alt seviye yaşlara uygun gibi görünen bazıları da pek çok olumsuz örnek içerebilir. Eğer ebeveynseniz "animeleler çocuklar için değildir" anlayışını geliştirmeli, çocuklarınızın (eğer sorun oluyorsa fark ettirmeden) neleri izlediğini takip etmeli, seyir için kesinlikle süre sınırı koymalı, gerekiyorsa erişim engeli sağlamalı ve onları korumalısınız. Tüm bunların nasıl yapılacağını bilmiyorsanız bir zahmet önce anne baba nasıl olunurdan başlayıp bu konuları anlatan internet kaynaklarını araştırarak yola devam etmelisiniz. Çocuk saf düşünür, dürüsttür ve art niyet aramaz. Her yıl üretilen bir sürü anime dizi ve sinemada neler olup bittiğini takip etmek ailelerin sorumluluğudur. 

0 comments:

Yorum Gönder

Lütfen nazik olalım. Yazım kurallarına dikkat edelim. (Klavye aziziliği olabilir az da olsa:)