12 Haziran 2021 Cumartesi

Yılların Ardından Bana Göre Anime

Emeraude (MKR)

Beni tanıyanlar yeni yapımlara denizde kum ya da çakılın içinde pırlanta arama muamelesi yaptığımı bilirler. Yirmi yılı aşkın süredir yeni başlayanlara öneri sunup eskileri soranlara yardımcı olarak  öyle ya da böyle bu alanda bir dünya görüşü ve beğeni çerçevesi oluşturduğumu düşünüyorum. Elbette zevkler ve renkler tartışılmaz. Birinin ayıla bayıla harika dediğine bir diğeri tarzına uymadığı için berbat diyebilir. Kimse bu konuda uzmanım diye geçinmemeli. Öneriye ve eleştiriye (bilgi verdiği ya da eleştirdiği konuda benden daha yetkinse) açığım. Ancak birkaç anime izleyip uzman kesilenler bir adım geri çekilmeli bir zahmet! 

Herkesin herşeye bu devirde zaten yetişmesi zor. Özellikle gündelik hayatın içine, artık çocuk ya da ergen değil de yetişkin kategorisine dahil olup hayatın zorluklarına dalmışsanız. Animeleri takip edip arşiv yapan biri olarak çürüklerin arasında iyiyi bulmak artık iyice zorlaştı. Eskiden olsa karşıma çıkan her seriye ya da filme özellikle indiriledebiliyorsa mutlaka bakardım. Ancak artık bu yaklaşıma ne zamanım ne de ilgim kalmadı. Öte yandan eğer kaliteyi gözardı etmesseniz 5Tb Harici bellekler de öyle ya da böyle bir kaç aya doluyor. Evi teknoloji yığını haline getirdiğim için halihazırda isyan bayrağı çekenler varken artık ben de gereksiz ve çöp muamelesini hak edenlere acımıyorum. Neyseki samanlıkta iğne arama süreci artık daha kolay yapılabiliyor. Online sitelerden gözatıp değip değmeyeceğine karar verebiliyoruz. Ayrıca eskisinden çok daha fazla seriye Türkçe erişilebiliyor ki bu da ayrı bir güzellik. (Yeri Gelmişken emek verip çeviren ve zaman ayırıp senkranlayarak videoları paylaşanlara bir teşekkürü çok görmeyelim.)

Hayatımızda "yüksek çözünürlük ve akıllı " kavramı girdikten sonra dijital dünya herşeyi daha parlak, gözalıcı, canlı ve akıcı sunuyor bize. Dijital platformlar Amazon, Netflix, Youtube derken film ve dizi sektörü internete taşındı. Yakın gelecekte evlerde bildiğimiz anlamda televizyon yayınları da olmayacak. Hal böyle iken animelerin de bu sektörde görülmesi kaçınılmaz. Ben işin o kısmında değilim. Halen naçizane internet ortamından bulup arşivleyerek eski kafadan gidenlerdenim. Çünkü sevdiğim şeyleri internete ve hıza bağlı kesintiler olmaksızın istediğim sayıda tekrar ve tekrar izlemeyebilmeyi özgürlük olarak savunanlardanım. İnternete bu anlamda güvenmek zor. Sıkı takip ettiğiniz hatta uzun yıllardır varolan bazı siteler bir de bakmışsınız kaybolup gidiyorlar. Arşivlemenin kötü yanı ise eskiyen teknolojiyle onun da güncelleme gerektirmesi. Şu ara  bende durum tam da böyle. 720p ve 1080p dizi film ve anime arşivi tazeleme işi tamgaz devam ediyor. Bu noktada harddiscler işimizi kolaylaştırıyor. 

Dijital dünya eskileri yenileme imkanı verdiği için yani 70'lerden 80'lerden 90'lardan anime yapımlarını Bluray, 720p, 1080p ve daha fazlasını sunan kalitede içeriklerle sunabildiği için geri dönebiliyor ve eskileri yaadedebiliyoruz. Evet seyir kalitesi çok da keyif veriyor diyemesem de tam da izlediğiniz zamana yolculuk yapabilmek ilginç bir deneyim yaşatıyor. Bunlar artık çöp diyenlere ise "yeniden yapım (Remade)" adı altında yeniden yapılan seriler cansuyu oluyor. İkincisinden yana çok şikayetim olmasa da aşağıdaki örnekte olduğu üzere bazen eskisinin tadını bulamadığım oluyor. Galiba biraz da ilk gözağrısı meselesi:) Remade'ler hayat kurtarıcı olduğu kadar yapımcıların ekmeğine de yağ süren bir alternatif elbette. Yeni hikaye yok, herşey tasarıya bakıyor. Gelsin paralar! Çift taraflı mutluluk!

Logh Oav & Logh New Thesis (Remake)



0 comments:

Yorum Gönder

Lütfen nazik olalım. Yazım kurallarına dikkat edelim. (Klavye aziziliği olabilir az da olsa:)