16 Eylül 2023 Cumartesi

Yashahime: Princess Half-Demon (2020) & Second Act (2022)

Animenin Adı:Yashahime: Princess Half-Demon & Second Act
 Animenin Japonca Adı: (Han'yō no Yashahime)
Tür. Squel / Spin Off
Bölüm Sayısı: İki Sezon 48 Bölüm (24 & 24)
Yayın Tarihi: 2020-2022
Devam Edecek Mi?: Hayır

Rumiko Takahashi'nin güzide mangası İnuyasha Tv serisini ilk kez Abd'de Adult Swim kuşağındaki gece tekrarı yayınında izlemiştim. Rötarlı bir uçuşun ardından konaklamak zorunda kaldığım otel odasında yeniden ayarlanan uçağımı kaçırmak endişesiyle stresten uzun süre uyuyamamıştım. Aradan 15 yıl geçmiş. Seri pekçok açıdan hala izlenir kalitede. Özellikle konu ve çizimleri açısından sorun olacak bir eskilik hissi barındırmıyor. Bu yüzden izlemeye değer bir şey bulamayınca dönüp baktıklarımdandır. Tv serisi 166 bölümle bittiğinde izleyicide bıraktığı yarım kalınmışlığı 2010'da güzel bir finalle sona erdirdi. Bir dönem pek çok anime, mangadan bağımsız ilerleyen, bazen de saçmalayan senaryolara sahipti. Neyse ki aynı şey burada yapılmadı ve ana konuya sadık kalındı. 
 

 
Normalde iki farklı zamana aitseniz hikaye mutlu sonla bitmez ama Kagome yeni bir hayatı seçerek izleyiciyi şaşırttı. Sango ve Miroku evlenip ve üç çocuklu bir aile halini aldılar. Büyükanne Kaede'nin yanında kalan Rin bir parça güzelleşirken, ağır abi Sesshomaru zaman zaman O'u ziyaret edip hediyeler bıraktı ama kendi yoluna gitti. Kagome O'na "Büyük abi" diye hitap ederken bunun bizdeki anlamı "enişte" idi:)



Ergen ve üzeri yaş grubu için sunulan hikaye, daha önce o pek çok animede gördüğüm eksiklik hissini yaşatmadığı için bu sonu keyifle izlemiştim. Ancak aklımdan yine de şu Sesshomaru bir insana aşık olup gönlünü kaptırsa, tıpkı babası gibi yarı şeytan çocuklara sahip olsa ne hikaye olur ama diye geçirdiğim olurdu. Sanırım benim gibi bunu düşünen birçok insan vardır. Ayrıca "yarı kan" kardeşini her daim küçük gören ve babasının yegane varisi olmaya tek hak sahibi gibi davranan birinin tüm bu tavır ve düşüncelerinden vazgeçip bir insanı sevebileceğine dair bir senaryo pek olası değildi. Dahası karakter öyle burnundan kıl aldırmayan bir tip ki onu bozmak, kişiliğinden ödün verip kalitesiyle oynamak demekti. Mangaka'nın bu riski alacağını zaten düşünmemiştim. Ancak görünen o ki başka birileri bu hikaye üzerinde çalışmayı seçti. Zamanlama da gayet uygundu. Malum şu ara Dragonball'da ya da Naruto'nun oğlu Boruto gibi örneklerde gördüğümüz üzere kült karakterlerin çocuklarının maceraları hayli izleniyor. Full Methal Alchemist Brotherhood'da Edward Elric'in aile babası fotoğrafı o son karede yer alınca yüzümde kocaman birer gülümseme oluşturmuştu. O kadar zaman harcıyorken içinde bir parça romantizm varsa biterken de buna dair bir şeyler görmek isteyenlerdenim.


Yashahime: Princess Half-Demon'da hikaye Sesshomaru ve Rin'in 4 yaşındaki ikiz kızları Towa ve Setsuna'nın orman yangınının ortasında trajik bir biçimde ayrılmaları ve Towa'nın modern dünyaya çekilmesiyle başlıyor. Kutsal ağacın yanında kendine gelen ufaklık evin şuan ki sahibi, Kagome'nin şimdilerde evlenip çoluk çocuğa karışan kardeşi Sota Higurashi ve eşi Moe tarafından büyütülür. Çiftin yedi yaşındaki kızları Mei ona fazlasıyla düşkündür. Towa 14'üne bastığında geçiş noktası yeniden açılır. Bu kez Bir şekilde hafızasını kaybettiği için O'nu hatırlamayan ve soğuk bir karakterde büyüyen Setsuna ve İuyasha ve Kagome'nin Çeyrek Şeytan Kızları ve kendilerinin de kuzeni ve (Ceset Satıcısı'na satıldığı için özgürlüğü karşılığında borç ödeyen) Kelle Avcısı Moroha gelir. 
 

Geçirdikleri süre ikisinin günümüz ortama alışıp adapte olmasına yetecek kadar uzundur. Ancak bu arada Towa Kutsal Ağaç /Çağlar Ağacı yoluyla bir şekilde eve dönebileceklerini keşfeder. Moroha tıpkı annesi gibi (ama dev gibi:) yol çantası yapar. Geçişle birlikte Towa geride bıraktığı Higurashi ailesini özler ama burası ait oldukları yerdir. Ayrıldıklarından beri uyuyamayan ve rüya göremeyen Setsuna, Sango'nun oğlu Hisui'nin de dahil olduğu ve kardeşi Kohaku liderliğindeki Şeytan Avcıları birliğinin bir parçası olmuştur. Kardeşini koruyamadığı için kendisini sorumlu hisseden Mowa Rüya Kelebeği'nin aramaya karar verir. Bir diğer soru işareti ise her üçünün de bir nedenle ailelerinden koptuğu ve başka kimselerce yetiştirilmeleridir. Öyle ya da böyle bunun altında yatan gerçeğin peşine düşmeleri ve ebeveynleriyle yollarının kesişmesi kaçınılmazdır. 

 
 
Diziye Dair Ek Notlar:
 
- Hikaye yedi Gökkuşağı Kristali'ni ve Rüya Kelebeği arayış üzerine şekilleniyor. İlk seriden Shihori gibi birçok karakter üç kızın hayatında bir şekilde rol oynuyor. 
 
 
 
- Düşman safları ise şöyle. Kirimaru; Saf Şeytan. Kızların büyükbabası, insan İzayoi ile evlenip İnuyasha gibi yarı kan bir çocuğa sahip olup Saf Irkı lekeleyen Toga'nın devrinden geliyor. Bir diğeri ablası saf şeytan Zero; yaşadığı dönem Toga'yı karşılıksız aşkla sevmiş, Kukla hizmetkar Riku, Rion ve çok daha fazlası...
 


 
Editör Yorumu:

- İlk sezonun ardından Rin ve karakteri ve düşünce şekli göze alındığında Sesshomaru'yu bir araya getiren şartlar nasıl oluştu? Buna dair bir kareye yer verilmediği için hayal kırıklığına uğradım. Rin'in bu süreçte yaşının küçük oluşu eleştirilmiş. (Yaş farkı sadece bir iki yüzyılcık. Eh o konuda yapılacak birşey yok zaten:)
 
- Towa'nın erkek gibi giyinmesinden hoşlanmadım. İkizlerden biri bence erkek olmalıydı zaten.
 
- Anime News Network'ten iki elemanın 2021 kış animlerinde en kötü olarak sıraladığı seri bence şu ara piyasada yer alan pek çok çöp hikayeden çok daha iyi. Bu bağlamda da onların en kötü listesi bana bir şey ifade etmiyor açıkçası. Siz siz olun bu tip sıralamalara çok da pirim vermeyin. Zevkler ve renkler farklıdır. Ancak burada İnuyasha'nın güçlü konusu ve sürükleyiciliğini hissedemediğimi ben de kabul ediyorum. Belki Rumiko Takahashi devam etse sonuç daha farklı olabilirdi.

 

2 yorum:

  1. bende aslında towa'nın erkek gibi giyinmesini sevmedim ayrıca ilk önce şu an 1,2... bölümlerde hep sesshomaaru'nun kızları en öne çıktı bence moroha daha çok ön plana çıkmalıydı ama 15. bölümdeyim ve ancak birazcık önemi oldu sonuna kadar bekleyeceğim şimdilik

    YanıtlaSil
  2. Ana serinin aksine ben bu hikayenin Inuyasha'dan abisine kaydığını düşündüm zaten. İkizlerin öne çıkması da bundan. Ama konuyu çok doyurucu bulamadım maalesef.

    YanıtlaSil

Lütfen nazik olalım. Yazım kurallarına dikkat edelim. (Klavye aziziliği olabilir az da olsa:)