5 Mayıs 2013 Pazar

Lady Georgie (1983)



Herhalde 80'lerin ortalarıydı. TRT'nin çok uzun zamandır arattığı o renkli dönemde (ama televizyonumuz siyah-beyazdı:)) hayal meyal hatırladığım hatıralardan biri, oturduğumuz semtteki cıvıl cıvıl bir çocuk ve oyun ortamında Lady Georgıe başladığı saatte tek bir çocuğun kalmadığı ve sadece kendimizin değil pek çoğumuzun annelerinin de (tabi ki sayemizde müptelası olduğu) bu animeyi izlemekti. Seneler çabuk geçiyor. Lady Georgie uzun süre sadece anılarda hoş bir yer edindi. Show Tv'den sonra Trt 2'de (99 Marmara Depremi'nden sonraydı) ve daha kim bilir kaç kanalda daha izleme imkanı bulduk. Bizler büyüdük. Ama belli bir dönemin insanları için hoş bir anıdır. (Aşağıdaki açılış müziğine ait görüntü ise yurt dışına satılan versiyonda yer almıyor.) Serinin bölümlerinden birinde vardı. Animelerde öpüşme  ilk kez Şeker Kız Candy'le gördüğümüz bir şeydi herhalde. Yine de aynı durum "çizgi filmler çocuklar içindir" diye zanneden ülke insanını fazlasıyla ters köşe etmiş olmalı:)
 

Çiftilik işleten Butman ailesinin babası iki oğlu ile odun kesmek için gittiği ormanda bastıran şiddetli yağmur altında ağlayan bir çocuk sesi duyar. Eve döndüğünde beraberinde taşıdığı Georgie adındaki bebek artık hayatlarının bir parçasıdır. Doğduğundan beri çıkarmadığı kolundaki işlemeli şık bilezik kendisi bilmese de geride kalan ailesinden tek yadigardır. Anne Butman'ın her zaman bir adım mesafeli durduğu Georgie aile yanında onların öz kızı gibi büyür. Derken bir gün talihsiz bir kazada babaları hayatını kaybeder. Böylece huzur dolu yaşamları birden bire tuzla buz olur.Aile kimi zorluklarla karşılaşır, ancak üstesinden gelmeyi başarırlar. Georgie serpilip güzelleşirken iki abisi tarafından gizliden gizliye kardeşten öte duygularla sevilir. Anne Butman bunu fark etmekte gecikmez. Oğullarının hisleri nedeniyle birbirlerini rakip hale gelince, dahası tüm bunlardan habersiz Georgie Avusturalya'ya demiryolu açılış töreni için gelen İngiliz soylusu Lowell isimli gence aşık olunca kızdan nefret eder. O'nun aileyi parçalayan öfkesinde Georgie kendi karanlık geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalır. Artık gen kız için hiç birşey eskisi gibi olmaz. 


Bu animenin senaryosu filmlere konu olacak ölçüde yetişkinlere hitap ediyordu. Çizimleri -yapıldığı dönem için- gözalıcı biçimde estetikti. Elbette yayınlandığı tarih orijinal sonu kaldıracak bir devir değildi. Animeden mutlu sonla biten ama sonunda Lowell, Abel ya da Artur arasında ilk aşkını feda edip diğer ikisinden hiçbirini seçmeyen ve sevgisini kabul etmeyen bir Georgie kaldı hatıralarımızda. Orjinal manga sonu -eğer yapılsa idi- hiç süphesiz hafızalarımızdan kazınmazdı. Abel Gergie'nin aşkını kazandığı için mutlu ama sonuda öldüğü için mutsuz olurduk. Ve Georgie'nin Abel'dan olan oğlu ile Avusturalya'ya döndüğü zaman öldü sanılan Arthur'la karşılaştığı sahne güzel bir son olabilirdi. Belli olmaz bakarsınız şu aralar artan modadan nasibini alır da onun da bi remake / yeniden yapım görürüz. 
 


Burada açıklık getirmek istediğim bir konu var. Georgie'nin ilk görüşte aşık olup uğruna yollara düştüğü Lowell'la İngiltere'de yeniden bir araya geldiği günün gecesi birlikte olduğu hikayesi. Ancak sanılanın aksine ne anime ne de mangada böyle bir konu yok. Peki neden ülkemiz izleyicilerinde böyle bir algı oluştu? 
 

Öncelikle bölüm sonu bunu ima eden bir görüntü ile sona eriyordu. Ancak bir sonraki bölümün açılış müziğinden hemen önce verilen özet kısmında Georgie gözyaşları akıtmaya başlayınca Lovell yaptığı "centilmenlik dışı" davranışın farkına varıp duruyor ve kızı sadece hafifçe öpüp ayağa kalkıyordu. Ancak bizim kanallarımız neden bilemiyorum ama müziği öncesi özet niteliğindeki bu kısmı yayınlamadan direkt açılış müziği ile animeyi başlattıkları için ülkemizdeki izleyiciler o konuyu birlikte oldular şeklinde yorumlandı. Dolayısıyla bu yanlış algı günümüze kadar uzayıp gitmiş durumda. Sonuç olarak "Önüne çıkan her tiple birlikte olan Georgie" gibi acayip yorumlara denk gelen bir izleyici olarak her halde söz konusu bu durum bizde yaratılan şehir efsaneleriyle gerçeğin nasıl da çarpıtarak değiştirebileceğini gösteren iyi bir örnek olsa gerek.

Related Posts:

4 yorum:

  1. Seker bu yazinin arkafon rengi ve yazi renginde bir tutarsizlik var. Ayarlara bir bak istersen. Napiyon burda dersen nostalji yapasim geldi 😊 Bakayim ne zaman gorecen yorumumu.

    YanıtlaSil
  2. Değiştiremiyorum ki canım. Bilgisayarda bakmam gerek sanırım bir de.Blogger bu ara saçmalıyor iyice. Arayüz değiştirmiş. Önceden kişi mesajına direk cevap verebiliyordum. O da yok. En iyisi kendime bir internet alanı alayım. Bu ne eziyettir yaaa

    YanıtlaSil
  3. Diziyi yeniden izlemek istediğimde internetten bir kaynak bulamadım siz nereden izlediniz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben uzun süre önce torrent programı ile İngilizce altyazılı indirmiştim . İnternet üzerinden izlemeyi tercih etmiyorum

      Sil

Lütfen nazik olalım. Yazım kurallarına dikkat edelim. (Bir parça Klavye aziziliği olabilir:) Yazım tarzınız bu kriterleri karşılamıyorsa yorumunuz yayınlanmayabilir.