18 Nisan 2023 Salı

Crest of the Stars & Banner of the Stars (1999-2001)


Crest of the Stars (Seikai no Monshou )

Bölüm Sayısı: 13

Yayın Yılı: 1999

Yayım Şirketi: Sunrise

Orijinal Hikaye: Üç Ciltlik Roman (Hiroyuki Morioka)

Dusalyo liderliğindeki Abh İnsan İmparatorluğu Hyde Yıldız Sistemi'ni istila eder. Başkan Rock Lynn tarafından yönetilen Martine burada yer alan gezegenlerden biridir. Abh'ın ani saldırıs karşısında sınırlı askeri güçlerin işe yaramayacağına karar veren yönetim kayıtsız şartsız teslim olmayı seçtiğinde halkın nefretini kazanır. Kuşatma gece başkanın oğlu 10 yaşındaki Lin Jinto sekreter tarafından yaşadığı konuttan alınıp ülkeden çıkarılır. Yedi yıl sonra evine döndüğünde Abh'ın verdiği kontluk ünvanına tam yetki ile sahip omadan önce sistem ve onlar hakkında yedi yıl boyunca eğitim almış durumdadır. Yine de o süre boyunca hologram ve ekranlar dışında işgalci Abh toplumundan kanlı canlı kimseyi görmemiştir. Uzay limanına vardığında çocukluk arkadaşlarından sadece biri onu karşılamaya gelmiştir. Aslında burası asıl rotası olacak başgezegene yolculuğunda kendisini götürecek olan Gosroth sancak gemisine bineceği yerdir. Bir Abh gibi giyinerek alandaki  pek çok insanın nefret dolu bakışlarına hedef olur ama tüm bunları görmezden gelmeyi seçip eski dostuyla ayak üstü sohbeti sürdürür. Satır aralarında insanların gözünde bir hainin oğlu olduğunun farkındadır. Ya bunu sineye çekmeyi öğrenmiştir ya da gerçekten durumun o yönü kendisi için önemli değildir. 

Birazdan refakat için birisi gelecektir. Dakikalar sonra adı ve ünvanıyla kendisini selamlayan Lafiel ilk kez karşılaştığı Abh mensubu bir genç kızdır. Kendilerini ana gemi Gosroth'a götürecek olan küçük bir mekiğe binerler. Yolculuk çok fazla uzay seyahati olmayan Jinto için zorlayıcı geçse de yol arkadaşından hoşlanmıştır. Ancak delikanlı kaptan Lexshue Wef-Robell Plakia komutasındaki Gosroth'a ulaştığında refakatçisinin sıradan bir Abh mensubu değil şuan  yönetimde bulunan kraliçenin torunu, prenses Abriel Nei Debrusc Borl Paryun Lafiel olduğunu öğrenir. Her şeye rağmen Lafiel ünvan ya da başka şeylerin kendisi ve diğer insanlar arasında yarattığı uçurumdan hoşnut değildir. Jinto'nun kimliğini bilmeden kendi konumunu öne çıkarmayıp gösterdiği arkadaşça yakınlıktan mutluluk duymuşken bunu kaybetmek istemez. Yolculukları rutin seyirde devam ederken uzay sektörünün bilinmeyen bir noktasında açılan giriş sonrası 10 kadar gemi ortaya çıkar. O andan itibaren Lafiel ve Jinto için yolculukları bilinmezliğe doğru uzanır.

Banner of the Stars (Seikai no Senki)


Bölüm Sayısı: 1. Sezon: 13 Bölüm / 2. Sezon: 10 Bölüm

Yayın Yılı: 2000 - 2001

Lafiel ve Jinto başkente ulaşmış Avl'ların imparatoriçesine durum raporu verdikten sonra Gosroth'un başına gelenleri öğrenirler. Dört diğer insan ırkının Abh'lara karşı oluşturduğu ittifak ve Gosroth'a yapılan saldırı savaş sebebi sayılır. Böylece iki tarafın da büyük kayıplar verdiği bir mücadele silsilesi birbirini izler. Nihayetinde taraflar toparlanabilmek için karşılıklı ateşkese karar verir. Lafiel ve Jinto üç yıl sonra bu kez Lafiel'in komuta statüsünde yer aldığı aynı gemide yine birliktedir.

Banner of the Stars (Seikai no Senki) Oav

Bölüm Sayısı: 2 (Oav)

Yayın Yılı: 2000 - 2001



Editör Notları:

Abh'lar ve Kökeni: İnsanlığın uzaya açılmasından sonra bir bölümü uzak noktalara gitmiş burada teknolojinin ulaştığı nokta sayasinde fiziksel değişimler geçirmiştir. (Ömrün uzaması, diğer insanların benzetimiyle elfler gibi dikkat çekici güzellikte olmaları, üremenin yapaylaşması (anne rahmi dışında oluşum ve gelişim, aynı cinsten iki kişi ile oluşturulan döllenme gibi... !?)) Ancak temelinde insan ırkı vardır. Bu nedenle Abh İnsan İmparatorluğu olarak adlandırırlar. Evrenin neredeyse yarısına hakim durumdadırlar. Asalete dayalı bir sitemin yerleşmesiyle monarşi benimsenir.



Göze Batanlar:

- Hikaye 2000'lerin başı anime yapımış ancak roman hangi yıllara ait bilemiyorum. Araba içi eski ahizeli telefonlar ya da chavrolette tarzı araçlar dikkati çekiyor. Yani yapımın teknolojisi ileriye dönük vizyon sahibi değilmiş.
 
- Bütün Abh'lar mavi saçlı herhalde ama hepsi Lafiel gibi elf-vari kulaklara sahip değiller galiba.






0 comments:

Yorum Gönder

Lütfen nazik olalım. Yazım kurallarına dikkat edelim. (Klavye aziziliği olabilir az da olsa:)