13 Eylül 2013 Cuma

Inu Yasha (2000)

Anime Adı: InuYasha 

Bölüm Sayısı : 167 + Final:26 

Yapım Yılı: 2000-2004 / Final Sezonu: 2010  

Manga: Rumiko Takahashi (1996-2008) 56 Cilt

Side Story: Yashahime: Princess Half-Demon (2020-2021)

 Türkiye'de Yayın Durumu: Yayınlanmadı (Keşke Yayınlansaydı:)
 
Uyarı:Aşağıda yer alan yazı adı geçen yapım hakkında birçok ayrıntı barındırmaktadır. İzlemeyi düşünenlerin okuması önerilmez:)

Günümüz Japonya'sında Kagome adlı lise öğrencisi, yıllardır ailesinin koruduğu bir tapınakta; annesi, erkek kardeşi, dedesi ve kedisiyle birlikte yaşamaktadır. Büyük babası ailenin yüzyıllardır koruyucusu olduğunu söylediği Shikon no Tama (Jewel of Four Souls) isimli yadigar mücevher taşını 15.doğum gününde O'na hediye eder. Kagome taklitlerini sattıklarını bildiği sıradan bir taş gibi görünen mücevhere çok da önem vermez. Sonraki gün ise eski tapınağa girmek zorunda kaldığı sırada üzeri kapatılmış kuyudan birtakım sesler geldiğini duyar, Ardından ne olduğunu anlayamadan yılan vücutlu bir iblis tarafında aşağı çekilir ve bir anda kendini eski Japonya'da (Sengaku döneminde) bulur. Önce zamanda geriye gittiğini anlamaz. Amaçsızca ormanda gezinirken hedef olduğu oklar nedeniyle bir ağaca mıhlanmış gibi duran ve ölüden çok uyur görünen, kendi yaşlarında bir erkek dikkatini çeker. Karşı koyamadığı bir merakla yanına gider ve bir süre O'nu inceler. Saçları tamamen beyazdır ve başını her iki yanında köpek kulağını andıran kulaklar vardır.

Inu Yasha & Kikyo
 
Köye dönen Kagome'ye çevre halkı giyim tarzı ve davranışları yüzünden şüpheyle yaklaşır. En nihayetinde köyü lanetlediği bile düşünülür. Çünkü kendisinin kuyuya çekilmesine neden olan yaratık köye musallat olmuştur. Kaede adındaki yaşlı yüksek rahibe, Kagome'yi görür görmez, onun uzun yıllar önce Hanyou (yarı şeytan / Half Demon) InuYasha'yı mühürledikten hemen sonra ölen kız kardeşi Kikyo ile benzerliği olduğunu farkeder.  Bu sırada iblis yeniden ortaya çıkar. Kagome, canını kurtarmak için ormana kaçar ve birkez daha rahibe tarfından mühürlenmiş Inu Yasha'nın yanına gider. Saldırı devam ederken ağaçta okla mühürlü çocuk kendisine Kikyo diye hitap ederek hayli iğneleyici tarzda konuşur. Bu arada köyün savaşçı erkekleri yüksek rahibe ile Kagomeyi izleyerek Inuyasha Ormanı'na girmiştir. Rahibe Kaede, Kagome'yle kendisini ağacta tutan oku çıkarırsa yaratığı halledeceği konusunda pazarlık yapan Inuyasha'yı serbest bırakmaması için uyarır. Buna rağman Kagome kolyenin peşinde olduğunu anladığı yaratıktan kurtulabilmek adına son çare olarak gördüğü şeyi yapar. Inu Yasha'yı hareketsiz kılan oku çıkararak mührü bozar.

Inuyasha & Sesshomaru
 
İnuYasha'nın Shikon no Tama'ya sahip olmak istemesinin asıl nedeni kolyenin gücü sayesinde Hanyou (Half Demon / Yarı Şeytan) benliğini  Tam Şeytana dönüştürmektir. Kagome az önce kendisini kurtaranın aslında gözüktüğü gibi bir centilmen olmadığını, kolyeyi almak için bu kez kendisine saldırdığında, anlar. Mücadele devam ederken Kaede gecmişte ablasının yaptığı engelleyici türden bir tılsım oluşturarak Inu Yasha'nın boynuna kolye halinde yerleşmesini sağlar. Kagome'den O'nu durduracak anahtar bir cümle söylemesini ister. Kagome'nin aklına gelen ve bundan böyle komut halini alacak olan iki kelime "Osuwari (Sit Boy / Otur)" olur. . Sözün söylenme şiddeti, çoğu zaman zemini çökerterek yere çakılmasına, ağaç tepesinden vs düşmesine ya da nehri boylamasına neden olan komik sonuçlar meydana getirir. (Animede bu sahneleri izlemek genelde hayli eğlendiriciydi) Bu arada kolyeyi kaybettikleri için Kagome ve InuYasha onu aramak üzere beraber yola koyulurlar. Ancak kolye Kagome'nin acemi ok atışlarından biri ile binlerce parçaya bölünür. Böylece ikili ülkede çeşitli noktalara dağılan kolyenin parçalarını toplamak üzere aylarını alacak bir arayışa çıkarlar. Uzun soluklu macera da böylece başlamış olur.
 
Editör Yorumu:

Inuyasha'da taraflar ve karakterler hayli kalabalık ve renkli. Özellikle Inuyasha'nın geçmişi, Yarı-Şeytan oluşunun yarattığı dışlanmışlık vs mükemmel iç müzikler eşliğinde insanı hüzünlendiriyor. Yine abisi Sesshomaru soğuk karizmasından ödün vermeyerek boy gösterirken itiraf ediyorum en az İnuyasha'nın kendisi kadar merak ettiğim bir karakter oldu. 
 
Seri boyunca Inuyasha etrafında şekillenen aşk üçgeni zaman zaman hayli romantik sahneleri de beraberinde getiriyor. Yine Kagome'nin yaşadığı devre yaptığı ziyaretler ve burada yaşanan karmaşa da  konuya renk katan bir diğer hikaye zincirini oluşturuyor. Kagome ve Inuyasha arasındaki yakınlaşma süreci iğne ile kuyu kazar nitelikte bir yavaşlıkla gelişse de keyif verdiğini eklemem gerek. Zaten seri çocuklar için yapılmamış.
 
166 Bölüm ve 6 sezon sonrasında seri 2004'te sona erdiğinde yarım bırakıldı. Manga ise halen devam ediyordu. Nihayetinde 2010 yılında 7. ve son sezon kaliteli görsellliğiyle göz doldururken konu da olması gerektiği yani mangaya sadık kalınarak gibi sonlandırıldı.


Editör Notları: 
 
Not 1: Serinin ayrıca dört ayrı sinema filmi bulunmaktadır:

Inuyasha the Movie: Affections Touching Across Time
Inuyasha the Movie: The Castle Beyond the Looking Glass
Inuyasha the Movie: Swords of an Honorable Ruler
Inuyasha the Movie: Fire on the Mystic Island


Not 2: İkinci nesli anlatan Yasha-hime: Princess of Half Demon adlı bir devam serisi yapılmıştır.

2 yorum:

  1. E artik yeni gelismeleri de eklersin. Yoksa onu ayri bir yazi olarak mi yazacaksin?

    YanıtlaSil
  2. İkinci nesil mi? Çoktan ekledim:)

    YanıtlaSil

Lütfen nazik olalım. Yazım kurallarına dikkat edelim. (Klavye aziziliği olabilir az da olsa:)