Anime Türlerinde Sıkça Görülen Kavramlar 1: Tv - Oav - Ona - Oad nedir?

Anime izleyicisi iseniz karşınıza çıkan ve gün geçtikçe artan kavramlar soru işaretlerini de beraberinde getirir oldu. Bir de bu evrene yeni dalmışsanız vay halinize:)

 

Blogda tanıtımı yapılan Ova / ONA Ve OAD listesi için tıklayınız.

 

Gelelim kavramlara:

Tv Serisi: Yıllardır süregelen aşina olduğumuz tanımlardan biri. Televizyonda haftada bir yayınlanır. Japonya'da sansür uygulanan ve içeriğinde cinsellik, şiddet barındırmayan temiz yapımlar bu kategoride izleyiciye sunulur. Tek ya da birden fazla sezona sahiptir. Sezonlar genelde 13, 24, 26 (Bazen 27 ya da 28) bölümden oluşur. 

Magic Knight Rayearth Tv (Sezon 1-2)

Oav - Ova (Original Animation Video) : Bu kategorideki yapımlar televizyonda yayınlanmaksızın market, satışıyla piyasaya verilir. Ana bir seriye bağlı Oav'lar yapılabildiği gibi sadece oav olarak üretilen yapımlar da vardır. Genelde uzun olmamakla birlikte en iyi animeler listemin yıllardır zirvesindeki yerini koruyan başucu seri'm Legend Of The Galactic Heroes gibi 110 bölümlük Oav'lar da karşımıza çıkabilir. Oav'lar Logh'da da gördüğümüz üzere sansürün dışına çıkar ve kanın gövdeyi götürebileceği rahatsız edici sahneler barındırabilir.

Rurouni Kenshin Oav

ONA (Original Net Animation): İnternet üzerinden yayınlanmak üzere yapılan animelerdir. Dizi ve film sektörünün İnternete taşınmasının ardından çıkan bir kavramdır ve Oav kategorisinde yayınlanır.

Yasuke (2021) ONA (Episode 1-6)

OAD (Original Animation DVD): Oav'lar gibidir. Kalite olarak daha düşüktür. Orijinal bir seriye ait yan hikayeler genelde bu türde yapılır.

Attack On Titan: No Regret Part 1-2 (OAD)

Manga ve Mangaka: İzlediğimiz birçok animenin kaynağı, çıkış noktası Japonya'da üretilen ve çizgi romanlara verilen adıyla Manga'dır. Tek çilt olabileceği gibi yüzlerce cildi barındırabilir. Çizerlerine ise mangaka denir. Ülkede prestijli bir iştir.

Yumiko Igarashi
 
Yukarıdaki fotoğrafi yer alan Mangaka Yumiko Igarashi yıllarını bu işe vermiş, sektörün duayenlerinden biridir. Çocukluğumuzun hikayelerini Candy Candy, Lady Georgie, Akage no Anne gibi animelerin mangasını çizmiştir.  Bazı mangakalar sadece çizer olabildiği gibi bazıları hem yazarı hem de çizeri olabilir.


Voice Actor / Voice Actress:  Animelerde erkek ve kadın seslendirme yapan kişilerdir. (Aslında tüm dizi ve film sektöründe de aynı tanım kullanılır) Ülkede saygınlığı olan prestijli bir meslektir. Kimi zaman seslendirme yapan kimselerin animelerin müzik albümlerinde yer alan şarkıları da söylediklerini görebiliriz.

Keiko Han

Yukarıda fotoğrafı  yer alan Keiko Han sektörün eski ve saygın sanatçılarından. Legend Of The Galactic Heroes'da Annerose Von Grunewald, Video Senshi Laserion'da (Olivia), Pretty Soldier Sailor Moon'da Luna ve Queen Beryl, Saint Seiya'da Athena / Saori, Küçük Kadınlar'da Elizabeth March (Beth), The Adventures of Tom Sawyer'da Becky Thatcher, hayat verdiği karakterlerden bazıları.


Shounen anime / Manga: Kelime anlamı erkek çocuktur. Dolayısıyla erkek çocuklar için üretilen, içeriği daha çok onlara hitap eden manga ya da anime türüdür. Tabii bu kızlar shounen okumaz ya da izlemez demek değildir. İlgi alanına göre seçimi kolaylaştırmak için bu tanım kullanılır. Her ne kadar yaş aralığı 12-17 arası kabul edilse de bu kategoride listelenen ve aşağıda yer alan Death Note gibi bazı animeler yaş aralığı daha yukarı, 15 ile başlaması gerekebilir. Burada izleyiciye neyin sunulduğu önemlidir. Bu seri bana göre de 15 yaş ve üzeri içindir.

 Shounen Anime: Death Note

Shoujo anime / Manga: Kızlar için üretilen, manga ya da anime içeriklerini tanımlar. Yaş kitlesi 12-17 yaş aralığı denilebilir. Aşağıdaki anime temiz bir içeriktir. Şiddet ve cinsellik yoktur. Ancak sonuçta evlilik teması içerdiği için romantizm barındırır. Yaş aralığı 15 ve üzeri içindir. Yani kategori aralığına rağmen 12-13 yaşında bir çocuk için yine de uygun değildir.

Shoujo Anime: My Happy Marriage

 

Seinen anime / manga: Çocuk ya da ergen kitlenin dışında kalan erkek bireyler için üretilen içeriklerdir. Ancak bu türün de erkekler kadar kadınlar sıkı takipçisi olabilmektedir Yaş aralığı dolayısıyla şiddet, korku, gerilim ve cinsellik barındıran ayrıntılar da işlenir.

Seinen Anime: Monster (2004) (Tür: Gizem, Korku)

Josei anime / manga: Çocuk ya da ergen kitlenin dışında kalan kadın bireyler için üretilen içeriklerdir. Yaş aralığı dolayısıyla şiddet, korku, gerilim ve cinsellik barındıran ayrıntılar da işlenir. Bu tanımların dışında erotizm ya da hafif çıplaklık gibi içerikleri karşılayan tanımlar da mevcut. (Ülkemizde animeci geçinen kitlenin bir kısmı sadece bu türe meraklıdır. (Ne olduklarını araştırmak isteyen bulur zaten.)

Josei Anime: Nana (2006) / Yapımcı: Madhouse

Live Action uyarlaması da yapılan Nana moda sektörünü merkeze alır ve romantizmle harmanlar.
 

Live Action: Yukarda geçti madem, ekleyelim. Animelerin beyaz perdeye ya da diziye uyarlanmış halidir. Sevdiği karakteri kanlı canlı bir biçimde izlemek isteyenler için güzel bir seçenektir. Şahsen Live Action serilerde çok fazla aradığını bulabilenlerden değilim. Nana ya da Rurouni Kenshin hakkını verip iyi iş çıkartılmış diyebildiğim az sayıda Live Action örneklerinde biridir.

Rurouni Kenshin : Live Action Movie

Himura Kenshin Anime / Himura Kenshin Live Action

Remake: Remake “yeniden yapmak” anlamına gelir. Önceki esere sadık kalınarak yapılan bir yöntemdir. Ancak remake'ler eskiyi mumla da aratabilir. Buna örnek başucu serim Logh'u verebilirim. İlk kez 1988'de yolculuğuna başlayan Legend Of The Galactic Heroes'ın konusu animelerde sıkça gördüğümüz manga çıkışlı değildir. Yoshiki Tanaka adlı yazarın 10 Ciltlik romanına dayanmaktadır. Yayınlandığı dönem 1990'lar ile 2000'lerin ortalarıdır. Başlarda diğer birçok anime serisi gibi sponsorlarla ya da büyük para kaynaklarıyla desteklenmediği için kalitesi de çok iyi değildir. Ancak gördüğü ilgi sonrası getirdiği kazançla birlikte ilerleyen bölümlerde kalitesi artmıştır. Yine o dönem Katsumi Michihara tarafından bir mangası da yapılmıştır ancak kısıtlı konuyu anlatmaktadır. 

2010'larla birlikte göze çarpan Remake furyasında serinin popülerliği devam edince sürecine dahil edilmesini sağladı. Ancak bu kez yeni bir mangaka konuyu çiziyordu. Çizmez olaydı!  (İlk seriye aşina Logh severlerin "rezil ettiği" yönündeki ortak görüşle) 2018'de Logh New Thesis -remake anime- de ne yazık ki bu mangadaki karakter tasarımlarıyla yapıldı. Ve güzelim seri mahvedildi. Tek artısı günümüz teknolojisinin sağladığı arka plan görselleri ile hazırlanması ve  şık ve göz alıcı grafik tasarımları sunmasıdır.

Logh Ova (1988) / Logh New Thesis (2018) (Remake)

Rebooth: En temelde kelime anlamı “yeniden başlatmak” tır. Bir serinin yeniden ele alınmasına verilen isimdir. Öncekinden farklı tarzla tekrar piyasaya sunulursa reboot edilmiş olur. Animeler söz konusu olduğunda genelde Reboot olan yapım alındığı kaynağı yani orijinal hikayeyi yansıtır. Eskisi ek ve orijinalde olmayan senaryolar içerir. Bu yönüyle Sailor Moon Cyristal, Full Metal Alchemist Brotherhood gibi bazı yapımlar birer remake olduğu kadar rebooth da sayılabilirler. Bunların eski versiyonları uydurma hikaye ve karakterlerle konu değişikliğine uğramış bölümler barındırır.

Remaster: "Yeniden düzenleme” anlamına gelir. Zaten var olan bir eseri çok daha iyi hale getirip yeniden sunma manasına gelir. Yani ortaya “yeni” bir iş değil konmaz, teknoloji ile yenilenmiş  daha iyi versiyonu söz konusudur. Akira, Macross Do you Remember Love, Angel Eggs gibi 4K versiyonları yapılan filmlerin yanı sıra 1996'da başlayıp hala devam eden ve yıllar içinde eskidiği için ilk 700-800 bölümü Remaster edilen Detective Conan gibi yapımlar örnek olarak verilebilir. (Aşağıdaki video Remake demiş. Yapanın cehaletine verin. Tanım yanlış) Detective Conan yeniden yapım / Remake bir seri değildir. Başladığından bu yana devam etmektedir.

0 comments:

Yorum Gönder

Lütfen nazik olalım. Yazım kurallarına dikkat edelim. (Bir parça Klavye aziziliği olabilir:) Yazım tarzınız bu kriterleri karşılamıyorsa yorumunuz yayınlanmayabilir.