8 Mayıs 2013 Çarşamba

Lady Georgie Lyrics

Anime: Lady Georgie (Açılış Teması)
Şarkının Adı:Wasurerareta Message
Seslendiren: Yamamoto Yuriko

Isoide bakari inai de toki ni ha tachidomari
Mawari no hito no kageboushi funde mimasen ka
Ashi shita kara hana ga te no hira kara kaze ga
Unazuki kaeshite kureru deshou
Nee ki ga tsuite shiawase ha
Anata no kokoro hitotsu de mitsukaru wa
Nee ki ga tsuite shiawase ha
Anata no kokoro hitotsu de mitsukaru wa

Namida no tsubu wo atsumete tsukutta kubi kazari
Niau to homete morattemo tsumaranai deshou
Aozora kara kumo ga mizuumi kara tori ga
Hohoemi kaeshite kureru deshou
Nee ki ga tsuite kanashimi ha
Anata no kokoro hitotsu de kieru no yo
Nee ki ga tsuite kanashimi ha
Anata no kokoro hitotsu de kieru no yo

Ashita ha kitto ii koto arisona ki ga suru no
Konna ni nagai michinori wo arukitooshi desu
Kuchibiru kara uta ga yubisaki kara ai ga
Koboreteiru no ga mieru deshou
Nee ki ga tsuite omoide ha
Anata no kokoro hitotsu de utsukushii
Nee ki ga tsuite omoide ha
Anata no kokoro hitotsu de utsukushii



Anime: Lady Georgie (Kapanış Theması)
Şarkının Adı: Yasashisa wo Arigatou
Seslendiren: Yamamoto Yuriko

Georgie! Sono na wo tsubuyakeba
Namida ni itsushi ka niji ga tomoru
Kaze no iro hito no aisatsu minna kirei ne
Ohayou no kotoba ga chouchou no tegami ni natte
Anata no madobe he nagare tonde tsutaete
Anata no madobe he nagare tonde tsutaete
Georgie Lady Georgie
Yasashisa wo arigatou
Georgie Lady Georgie
Ai wo arigatou

Georgie! Sono na ha komoriuta
Namida ni itsushi ka asa ga hikaru
Oka no ame noki no kimore hi minna kirei ne
Ohayou no kissu wo garasu no kobin ni tsumete
Anata no kishibe he nagete yurete hakonde
Anata no kishibe he nagete yurete hakonde
Georgie Lady Georgie
Yasashisa wo arigatou
Georgie Lady Georgie
Ai wo Arigatou

7 Mayıs 2013 Salı

Lady Georgie (Manga)

5 Mayıs 2013 Pazar

Lady Georgie (1983)



Herhalde 80'lerin ortalarıydı. TRT'nin çok uzun zamandır arattığı o renkli dönemde (ama televizyonumuz siyah-beyazdı:)) hayal meyal hatırladığım hatıralardan biri, oturduğumuz semtteki cıvıl cıvıl bir çocuk ve oyun ortamında Lady Georgıe başladığı saatte tek bir çocuğun kalmadığı ve sadece kendimizin değil pek çoğumuzun annelerinin de (tabi ki sayemizde müptelası olduğu) bu animeyi izlemekti. Seneler çabuk geçiyor. Lady Georgie uzun süre sadece anılarda hoş bir yer edindi. Show Tv'den sonra Trt 2'de (99 Marmara Depremi'nden sonraydı) ve daha kim bilir kaç kanalda daha izleme imkanı bulduk. Bizler büyüdük. Ama belli bir dönemin insanları için hoş bir anıdır. (Aşağıdaki açılış müziğine ait görüntü ise yurt dışına satılan versiyonda yer almıyor.) Serinin bölümlerinden birinde vardı. Animelerde öpüşme  ilk kez Şeker Kız Candy'le gördüğümüz bir şeydi herhalde. Yine de aynı durum "çizgi filmler çocuklar içindir" diye zanneden ülke insanını fazlasıyla ters köşe etmiş olmalı:)
 

Çiftilik işleten Butman ailesinin babası iki oğlu ile odun kesmek için gittiği ormanda bastıran şiddetli yağmur altında ağlayan bir çocuk sesi duyar. Eve döndüğünde beraberinde taşıdığı Georgie adındaki bebek artık hayatlarının bir parçasıdır. Doğduğundan beri çıkarmadığı kolundaki işlemeli şık bilezik kendisi bilmese de geride kalan ailesinden tek yadigardır. Anne Butman'ın her zaman bir adım mesafeli durduğu Georgie aile yanında onların öz kızı gibi büyür. Derken bir gün talihsiz bir kazada babaları hayatını kaybeder. Böylece huzur dolu yaşamları birden bire tuzla buz olur.Aile kimi zorluklarla karşılaşır, ancak üstesinden gelmeyi başarırlar. Georgie serpilip güzelleşirken iki abisi tarafından gizliden gizliye kardeşten öte duygularla sevilir. Anne Butman bunu fark etmekte gecikmez. Oğullarının hisleri nedeniyle birbirlerini rakip hale gelince, dahası tüm bunlardan habersiz Georgie Avusturalya'ya demiryolu açılış töreni için gelen İngiliz soylusu Lowell isimli gence aşık olunca kızdan nefret eder. O'nun aileyi parçalayan öfkesinde Georgie kendi karanlık geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalır. Artık gen kız için hiç birşey eskisi gibi olmaz. 


Bu animenin senaryosu filmlere konu olacak ölçüde yetişkinlere hitap ediyordu. Çizimleri -yapıldığı dönem için- gözalıcı biçimde estetikti. Elbette yayınlandığı tarih orijinal sonu kaldıracak bir devir değildi. Animeden mutlu sonla biten ama sonunda Lowell, Abel ya da Artur arasında ilk aşkını feda edip diğer ikisinden hiçbirini seçmeyen ve sevgisini kabul etmeyen bir Georgie kaldı hatıralarımızda. Orjinal manga sonu -eğer yapılsa idi- hiç süphesiz hafızalarımızdan kazınmazdı. Abel Gergie'nin aşkını kazandığı için mutlu ama sonuda öldüğü için mutsuz olurduk. Ve Georgie'nin Abel'dan olan oğlu ile Avusturalya'ya döndüğü zaman öldü sanılan Arthur'la karşılaştığı sahne güzel bir son olabilirdi. Belli olmaz bakarsınız şu aralar artan modadan nasibini alır da onun da bi remake / yeniden yapım görürüz. 
 


Burada açıklık getirmek istediğim bir konu var. Georgie'nin ilk görüşte aşık olup uğruna yollara düştüğü Lowell'la İngiltere'de yeniden bir araya geldiği günün gecesi birlikte olduğu hikayesi. Ancak sanılanın aksine ne anime ne de mangada böyle bir konu yok. Peki neden ülkemiz izleyicilerinde böyle bir algı oluştu? 
 

Öncelikle bölüm sonu bunu ima eden bir görüntü ile sona eriyordu. Ancak bir sonraki bölümün açılış müziğinden hemen önce verilen özet kısmında Georgie gözyaşları akıtmaya başlayınca Lovell yaptığı "centilmenlik dışı" davranışın farkına varıp duruyor ve kızı sadece hafifçe öpüp ayağa kalkıyordu. Ancak bizim kanallarımız neden bilemiyorum ama müziği öncesi özet niteliğindeki bu kısmı yayınlamadan direkt açılış müziği ile animeyi başlattıkları için ülkemizdeki izleyiciler o konuyu birlikte oldular şeklinde yorumlandı. Dolayısıyla bu yanlış algı günümüze kadar uzayıp gitmiş durumda. Sonuç olarak "Önüne çıkan her tiple birlikte olan Georgie" gibi acayip yorumlara denk gelen bir izleyici olarak her halde söz konusu bu durum bizde yaratılan şehir efsaneleriyle gerçeğin nasıl da çarpıtarak değiştirebileceğini gösteren iyi bir örnek olsa gerek.