16 Haziran 2013 Pazar

Magic Knight Rayearth (1994) & OVA (1997)


 
Anime Adı: Magic Knight Rayearth 
Anime Adı: Sihirli Şövalyeler 
Anime Adı: Majikku Naito Reiasu
Anime Adı: 魔法騎士[マジックナイト]レイアース
Bölüm Sayısı: 2 Sezon / 49 Bölüm 
Director: Toshihiro Hirano
Yayın Yılı: 1994-1995
Yapım Şirketi:Tōkyō Movie Shinsha
Karakter Dizayn: Clamp
Orijinal Eser: Clamp
 
 
Clamp'in elinden çıkan serilerde karakterler genellikle estetik ve zariftir. Erkeklerde de aynı ince kadınsı (Bishonen) yapıyı görürsünüz. Yapım şirketinin ilk ve en iyi çalışmalarında biri olan Magic Knight Rayearth'ı  ilk kez Show Tv'de daha sonra  tekrar furyasının devam ettiği sıralar su an yayın hayatında yer almayan BRT ekranında izleme imkanı bulmuştuk. Seri o zamana kadar izlediğim animelerle birlikte sahip olduğum 90'lı yılların "iri gözlü, ince, uzun ve zarif" genellemesini yıkmış ve özellikle orantısız beden yapısı ve sert çizgileriyle beni hayli ters köşe etmişti. Hatta bu bir anime mi ki diye düşündüğümü hatırlıyorum. Ayrıca açılış müziği de kulak tırmalayıcı sayılabilecek rock tarzıyla bildiğimiz anime şarkı standartlarının dışındaydı. O günün şartlarında kanalda birilerinin bilinçli tercihiyle mi yoksa es kaza mı alınmıştı bilmiyorum ama kesinlikle iyi bir seçimdi.


Gelelim konusuna...Üç ayrı okula mensup ve birbirlerine yabancı üç kız, Hikaru Shidou, Umi Ryuuzaki, Fuu Hououji Tokyo Kulesi gezisine gelmişlerdir. Erkeksi ve bir parça da çocuksu sayılabilecek tavırlarıyla alev saçlı Hikaru kule dürbünü ile etrafı izlerken sınıf arkadaşları diğer okullardan gelen öğrencileri izlemekte ve yorum yapmaktadır. Sonra aniden etrafı saran ışıkla orada bulunan herkes adeta kör olur. Kalabalığın içinde sadece Hikaru, Umi ve Fuu, altın saçlı güzel bir kızın efsanevi Sihirli Şövalyeleri Cephiro'yu kurtarmaları için yardıma çağıran duru sesini  duyar ve silüetini görürler. Ardından ayakları yerden kesilir. Boşluka bir süre asılı kaldıktan sonra onları düşmekten kurtaran dev uçan bir balığın üzerine  adeta dökülürler. Doğrulup etraflarına baktıklarında kendilerini tamamen yabancı bir dünyada bulurlar. Başlarına Neler olduğuna dair en ufak fikirleri yoktur.

 
Dev sevimli balık onları yeşil bir vadi yamacında bırakırken her nasılsa nerede duracağını biliyor gibidir. Onunla kolayca iletişim kuran meraklı ve kıpır kıpır Hikaru, yapıcı ve ılımlı Fuu  ve her ikisinin aksine şüpheci ve biraz kendini beğenmiş görünen Umi aralarındaki kısa tanışma faslını sonrası fark ederler ki her üçü de aynı yaştadır. (Bu Fuu ve Umi'yi hayli şaşırtır çünkü Hikaru'yu ilkokul öğrencisi zannederler.) Umi sözlerini anlayan balıktan kendilerini eve götürmesini ister. Ancak bu istek yaratığı çağıran bir erkek sesi tarafından yanıtsız bırakılır. Tuhaf kıyafeti ve elinde taşıdığı asasıyla karşılarında duran kişi Cephiro'nun Baş Büyücüsü (745 yaşında) Clef'tir. Neden oraya getirildiklerini, ülke efsanesinde yer aldığı üzere Sihirli Şövalyeler olup Rün Tanrılarını uyandırarak tutsak haldeki Prenses Emeraude'u kurtarmadıkları sürece geri dönmelerinin imkansız olduğunu belirtir. Cephiro'nun şu an ki Temel Taşı / Çekirdek Prenses Emeraude günün başrahip ve sağ kolu olarak nitelendirebileceğimiz Zagato tarafından kaçırılmış ve tutsak edilmiştir. Çekirdeğin ülkeyi refah ve barış içinde tutan dualarından mahrum kalan Cephiro artık korkunç bir yıkım ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Zagato - Emeraude ve Sihirli Şövalyeler
 
Umi dahil olmadıkları bir konuda hiç bir şey yapmaya istekli değildir ve Clef'in sözlerine şiddetle karşı çıkar. Ancak adamın kesin bir dille belittiğine göre başka seçenekleri yoktur. En azından kendilerine yabancı diyarda bir süre Clef'in rehberliğinde yola devam etmeye gönüllü olurlar. Clef ülkenin başbüycüsüdür. Karşılaşacakları tehlikelerden korunabilmelerinin tek yolunun içlerinde saklı büyüyü ortaya çıkarmalarıyla mümkün olacağını belirtir. Böylece her defasında güçlerini, kendilerini sınayan ve  Clef tarafından verilen zırhları, silahlarını geliştiren bir sürü olay yaşarlar. Başlangıçta sadece basit bir özgürlük ve eve dönüş macerası olarak gördükleri bu yolculuk karşılarına çıkan düşmanla mücadele ederken yüzleştikleri asıl gerçekle birlikte kalplerinde derin bir sızı bırakıp hayal kırıklığı ile sona ererken üç kız amaçlarını hatta kendilerini sorgular hale gelir.
 
Magic Knight Rayearth 2 (Sihirli Şövalyeler 2)

 
Serinin 2. sezonu da ilk sezon kadar başarılıdır. Hikayeye katılan yeni karakterler Şövalye Lantis, Autozam Komutanı Eagle. Cizeta Prensesleri Tata ve Tatra ile Fahren Prensesi Aska'nın (Bu sonuncusu bence en çekilmez ve gereksiz olanı) yanı sıra ilk sezonun pek çok karakterini yeniden görmek mümkün. Bir kez daha Cephiro'ya dönen ama nasıl döndüklerini anlayamayan Sihirli Şövalyeler Hikaru, Umi ve Fuu hayatlarını adayacak kadar sevdikleri büyülü evrenin yine yıkımın eşiğinde olduğunu ancak bununla birlikte üç farklı ülke tarafından da ele geçirilmek üzere kuşatıldığını öğrenirler. Ayrıca Hikaru'yu tehlikenin merkezine çeken ve gölgelerde gizlenen daha büyük bir gizem vardır. Yani şimdiki mücadeleleri hem istilacılara hem de bu gizemli tehdide karşıdır. 
 

Anime, Shojo türünün en iyi örneklerinden biri. Ayrıca 2. sezon kahramanlarımız için daha fazla romantizim barındırıyor. Hikayenin tamamını anlatmayı çok istesem de  izleme zevkine gölge düşüreceği için kısaca büyülü Cephiro'dan bahsetmeye geçeceğim. Bu evrende insanlar ve türlü çeşit sihirli yaratıklar bir arada uyum içinde yaşamaktadır. Fantastik yaratıkların dışında büyü kullanıcıları, kılıç kullanan savaşçılar vardır. İradesi herkesinkinden çok daha güçlü olan  ve Çekirdek / Temel Taşı (Hashira) olarak adlandırılan kişi, tüm kalbi ve ruhuyla kendini sadece ve sadece Cephiro'ya adamakta, dualarıyla ülkenin huzur ve mutluluğunun devamlılığını sağlamaktadır. Yaş, cinsiyet ya da ırk ayrımı olmaksızın çekirdeği Cephiro'nun kendisi belirler. Seçilen için sorumluluğunu yerine getirmekten başka seçenek yoktur. Bu Cephiro'nun kanunudur.
 

Editör Yorumu:
 
Hikaye sağlamlığı, kısa-öz yapısıyla 1995 yapımı Magic Knight Rayearth hala tekrar ve tekrar keyifle izlediğim animlerden biridir. Bu anlamda Clamp'a doyurucu senaryosu için minnetarım. Emeraude karakterini yıllardır Nickname olarak kullandığım düşünülürse favori animlerimden biri olduğu herhalde zaten anlaşılıyordur. Özellikle romantik öğeler söz konusu olduğunda pek çok seri bende koca bir boşluk hissi bırakıyor. Bana göre artık günümüzde yapılan nerdeyse hiçbir anime tekrar izlenebilir hissi uyandırmıyor. Zaten bir anime bu yönü güçlü değilse "benim açımdan" başarılı da değildir. 
 
Son olarak seri için hazırlanan orijinal soundtrackt'ler ve single'lar da fazlasıyla başarılı.
 
Şarkı sözleri için  Tıklayın 
 
Editörden Ek Notlar:
 
-  Seride yer alan birçok karakter ve yer adları Japon araba markalarına ait modellerden gelmektedir. Cephiro: Nissan Cefiro; Emeraude: Mitsubishi Emeraude; Clef: Mazda Clef; Alcione: Subaru Alcione; Presea: Nissan Presea; Ferio: Honda Civic Ferio; Ascot: Honda Ascot; Eagle Vision: Chrysler Eagle Vision; Geo Metro: Chevrolet Geo Metro; Innova: Honda Ascot Innova; Lantis: Mazda Lantis; Primera: Nissan Primera; Debonair: Mitsubishi Debonair; Nova: Chevrolet Nova; Aska: Isuzu Aska. (Kaynak)

-  Bir diğer CLAMP yapımı anime Angelic Layer'da, Rayearh'a atfen Misaki Suzuhara sahip olduğu bebeğe hayranlık duyduğu manga karakteri Hikaru adını vermiştir.

 


Magic Knight Rayearth OAV(1997)
 

Anime Adı: Magic Knight Rayearth (OVA)
Bölüm Sayısı: 3 (45'er Dakika)
Directors: Toshihiro Hirano and Keitaro Motonaga
Senaryo: Manabu Nakamura
Karakter Dizayn: Megumi Kadonosono 
 
 
Magic Knight Rayearth (OVA) gözalıcı estetik unsurlarıyla hikayeyi alternatif şekilde kurgulayarak bir kez daha izleyiciye sunan bir yapıım. Konu şu şekilde gelişiyor. Hikaru Shidou, Umi Ryuuzaki, Fuu Hououji aynı okula giden üç arkadaştır. Şimdilerde mezuniyetlerine yalnızca bir hafta kalmıştır ve görünüşe göre diğer ikisinin aksine Hikaru en çok bu ayrılıştan derin bir hüzün duymaktadır. Okulun yakınındaki kiraz çiçeği ağacının altında onları beklerken yine aynı noktada sonsuz kadar dost kalacaklarına dair ettikleri yemini ve bunun koca bir yalan olduğunu düşünür. Bu sırada ağaçtan tuhaf bir canlı düşer. Tavşana benzeyen yapısına rağmen dünyaya ait bir canlı değildir. Şaşkın bakışları arasında hoplayıp zıplayarak ortadan kaybolurken Umi ve Fuu kendisine seslenir. Hikaru ağacın dilekleri kabul ettiğine dair söylenen hikayeleri hatırlayıp bir peri gördüğünü düşünür.


Yaşadıklarını anlattığında iki kız onu çok da ciddiye almaz hatta dinler gözükmez. Hatıra fotoğrafı çektirirken gidecekleri lise üzerine konuşurlar. Hikaru beraber vakit geçirebilecekleri sadece bir hafta kalmışken bu denli heyecanlı olmalarına içerler. Derken yolun karşısında az önce görüğü yaratığı fark eder ve düşünmeden karşıya geçmek için koşturur. Sonra kendisine hitap eden yabancı bir sesle irkilir ve ayakları yerden kesilir. Boyut değiştirmiş gibidir. Bir yanda neler olduğunu anlamaya çalışırken bir yandan da Dileğinin sonuçlarına dair karmaşık açıklamayı dinler. Sonra mekan birkez daha değişir. Kendini Tokyo kulsinin manzarasın karşı gökyüzünde süzülürken bulur. Sırtı ona dönük duran tuhaf giyimli bir yabancı varlığını hisseder ve bakışları karşılaşır...
 
 
 
 
Rayearth TV Anime ve OVA arasındaki Farklılıklar 
 

Anime ve Oav arasında belirgin farklar vardır. 
 
- Eagle, Prenses Emeraude'un erkek kardeşidir. Sephiro'yu karanlığa götüren kişidir. Zagato'yu kandırır. Bunun sonucunda adam intihar eder. Sonrasında bu kez kızkardeşini büyüler ve O'nun Zagato'nun hayatta olduğu bir rüya aleminde  yaşamasına neden olur.
 
- Animeden farklı olarak Cephiro büyülü ortaçağ dünyasına ait gibidir. Cephiro Kalesi'de bu tarzda, yıkılmanın eşiğinde eski bir şato görünümündedir. Yapı kızların yaşadığı dünyada Tokyo Kulesi'nin yerini alır. (Bir diğer boyuttan gelmiş gibi düşünülebilir.)
 
- Ferio ise Prenses Emeraude'un kardeşi değil büyücülerinden birdir. 
 
- Hikaru'nu Rün Tanrısı'nın adı Rayearth değil Lexus'tur ve aslan biçiminde görünür.
 
- Bahsi geçenlerle birlikte Ascot, Alcyone, Mokona (3. Bölümde Cameo olarak görünen Primera) hariç Oav'da animeden başka karakter yoktur.