Sağlam konulu animelere hasret biri olarak uzun bir geçmişi olan bu seriyi şimdiye dek izlememiş olmama kendim de şaşırdım. Açıkçası ara ara indirdiğim yapımlara bakıyorum ve çoğunu da yarım bırakıyordum. Şimdi fate için aramalara girişmiş ve eksik serilerin peşine düşmüş haldeyim. Hikaye dallanıp budaklanmış ve öncesi, sonrası yan serilerle başını alıp gitmiş durumda. Netteki izleme listelerine karşın ben yapım yılına göre izlemeye karar verdim. Bakalım Fate ne kadar kalıcı olabilecek. Şu kadarın söyleyebilirim ki hikaye 4 ana seri ile yerli yerine oturuyor diyebiliriz. Ancak birbirini takip ederek izlemeye başlayınca diyebilirim ki biraz boğuldum ve hikayelerin bazısı keyif almaktan uzaktı. Ki bu başlayıp derli toplu bir şekilde bitireyim diyerek yola çıktığım 3. deneme oldu.
Fate Neyi Anlatır?
Hikaye,
geçmişi Hristiyanlığın doğduğu dönemlere uzanan ve elde edenin
dilekleri yerine getirebilecek
güce sahip Kutsal Kase'yi bulma mücadelesini merkeze alır. Buna göre
önce genellikle ünlü büyücü ailelerinden gelen 7 büyücü seçilir. Bunlar
kendilerine tarihten gelen kahramanlarının ruhunu taşıyan bir hizmetkar
çağırır. Sonrasında bu 7 hizmetkar arasında Kutsal Kase Savaşı olarak
adlandırılan ölümüne bir savaş meydana gelir ki hayatta kalmayı başaran
kutsal kaseyi
kazanmış olur.
1. Fate/Stay Night (2006): İlk seridir. Dolayısıyla çok da eleştirilir eksikleri açısından.
2. Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works : Herkes asıl seri bu yukarıdaki değil dese de bunu da sevdim diyemem. Bunda hissetiğim bezginliğin ve ve farklı son olayının da etkisi olabilir.
3. Fate/Stay Night Heaven’s Feel Film Üçlemesi: Yetişkin öğeler içeren yapım yukarıdaki ilk iki serinin film versiyonu olarak kabul edebiliriz sanırım. Benim en tuttuğum yapım bu oldu.
Geçmişte ya da farklı evrenlerde geçen diğer yapımlar:
4. Fate/Zero. (Prequel'dir. Olayların 10 sene öncesini, 4.Kutsal Kase Savaşını anlatır.)
5. Fate/Apocrypha (2017):
6. Fate/Grand Order:
İkiye ayrılıyor.
a. Fate/Grand Order: First Order (2016): Bana göre dikkate değer. Ancak tamamen farklı bir yapısı var. Yukarıdakilerle bağlantısı yok. Yarım kalmış. Devamı olacak mı bilmiyorum.
b. Fate/Grand Order: Zettai Majuu Sensen Babylonia (2019): Hikaye geleceği düzeltme adına geçmişe gidilmesi üzerine kurulu. Babil ıralı Gılgamesh, İsthar gibi tarihsel kişiklerin renklendirdiği iyi sayılabilecek bir konusu var aslında. İzlenebilir. Ancak bana biraz biraz kopuk hissettirdi.
7. Fate/Grand Order The Movie: Divine Realm of the Round Table: Camelot Wandering; Agateram: Ülkemiz sinemalarında da gösterime giren filmin isminin uzunluğuna bakınca kaçasınız geldi mi bilmiyorum:) Hikaye MS 1273'te çöle dönen kutsal toprakların merkezi Kudüs'te aüç büyük güç
birbiriyle savaşmaktadır. Gezgin şövalye Bedivere ve beraberindekiler Chamelot şehrine uzanan maceraya atılır. Yuvarlak masa şövalyeleri ve Kral Arthur farklı bir biçimde karşımıza çıkar.
Bilgi Kaynakları:
Fate Stay Night (2006):
24 bölümlük diziye bir girizgah yapalım. öğrencisi Shirou Emiya, küçükken ailesini kaybetmiş ve koca bir şehri yutan büyük bir yangının ardından hayatta kalan tek kişi olarak gözlerini açtığında Kiritsugu Emiya tarafından
evlat edinilmiştir. Dünyada uzun zamandır belli aralıklarla tekrar eden yedi büyücü ve onların yedi hizmetkarı arasında gerçekleşen Kutsal Kase (Holy Grail) Savaşı'ndan habersiz sıradan bir hayat sürmektedir. Günün birinde hizmetkar Saber çağrısı ile dünyaya geldiğinde efsaneye gerçeğe dönüşür. Savaşta yer alacak yedi büyücü ustasından biri olduğunu öğrenir. Hayatta kalıp kazanırsa, efsaneye göre dileği gerçekleştiren Kutsal
Kase'ye sahip olacaktır.
Notlar:
* Hikaye büyücü Merlin ve Kral Artur efsanesinden izler taşır
* Aynı kaynaktan geliyor olsa da Shingetsutan Tsukihime ile karıştırmayın. Benim yaptığım gibi.