Bölüm Sayısı: 37 + İki Sinema Filmi
Yayın Yılı: 2006:
Yapım Şirketi: Madhouse
Orijinal Hikaye: Manga (Takeshi Obata & Tsugumi Ohba)
Death Note anime dünyasının kült yapımlarından biri olarak artık yeni kategorisinde de yer almıyorken benim gibi yıllar önce izleyenler için nostalji grubuna dahil edilebilir kıvama geldi. Yapıma o zaman ki ününe rağmen büyük beklentilerle başlamamıştım ama ilk bölümün ardından aynı gün ve gece eğer uykuya yenik düşmesem herhalde sabahlayıp devam edecek ölçüde heyecan verici bulmuştum. Halen de eskimeyecek klasiklerden olacağı düşüncesindeyim.
Hikayemizin ana karakteri Yagami Ligt (Mamoru Miyano) okulda örnek ve başarılı bir
öğrencidir. Eğlence ya da başka birşeyin yer almadığı sıkıcı
sayılabilecek günleri okul, ev, kurs üçgeni arasında mekik dokuyarak geçip
girmekte yaklaşan üniversite sınavlarına hazırlanmaktadır. Dünyadaki
şiddet ve ölümün dozu her geçen gün artmakta, suçluların sonu gelmeyecek
gibiyken sadece seyirci olmaktan sıkılmıştır ama elbette bu noktada
dünyayı değiştirecek gücü yoktur. Taki günün
birinde sınıfta ders dinlerken gökyüzünden ansızın yere düşen bir şey görene kadar. Ders sonu ne olduğunu anlamak için o yöne yürür
ve üzerinde Ölüm Defteri (Death Note) yazan kara kaplı bir defter bulur. Kapağının İç kısmında kısaca nasıl kullanıldığı anlatılmaktadır. Oraya ismi yazılan kişinin kesinlikle öleceği söylenmektedir. Okuduklarına gülen Light defteri aldığı yere bırakıp uzaklaşır ama... merakına yenik düşmesi kaçınılmazdır. Ağır adımlarla evin yolunu tutarken yaptığına kendi de inanamaz.
Annesi ulusal sınav sonucunu görmek için kapıda beklemektedir. İlk sırayı alması artık alışılagelmiş bir durumdur. Odasına çıkıp çalışacağını söyler. Haberleri dinlerken deneme yapmaya karar verir ve o sırada bahsi geçen bir suçlunun adını yazar. Dakikalar sonra şaşkınlık içinde adamın intihar ettiğini duyar. Dehşete düşse de iç sesindeki mantık çerçevesinde bunun sadece basit bir tesadüf olabileceği ihtimalini gözardı edemez. Ders süresince aklı defterdedir. Bu kez seçimini sınıfta zorbalık yapan, okul çıkışı marketten çıkan bir kadına sokak ortasında taciz edecek kadar pislik serseri tipten yana kullanır. Adam olay yerinde belirlediği süre içinde kamyon çarpması sonucu ölünce artık defterin doğruluğuna ikna olur. Beş gün sonra hiç beklemediği bir misafir, defteri insan dünyasına düşüren tuhaf ve ürkütücü bir görünüme sahip ölüm meleği (shinigami) Ryuk tarafından ziyaret edilene kadar sayfalarca isim yazmış haldedir.
İlk karşılaşmanın yarattığı şoku çabucak atlatır. Şu ana kadar yaptıklarının bedeli olarak hakkında verilecek en kötü cezayı, öleceğini düşünürken de soğukkanlıdır. Ancak beklediğinin aksine defterin kullanım hakkı ona bulana aittir ve Ryuk daha çok çevresinde dolanan izleyici gibidir. Light dünyayı istediği biçimde adil hale getireceğine duyduğu inancın büyüsüne kapılmış haldedir. Elbette ilerde anlaşılacağı üzere herşey bu kadar basit değildir. Yüzden fazla suçlu insan kalp krizinden ölmüşken (ölüm sebebi belirtilmemişse bu şekilde gerçekleşmekte) ulusal güvenlik (ICPO) ve polis teşkilatının durumu garip bulması da kaçınılmazdır. Öte yandan Light tam da olmak istediği şekilde ülke çapında ölümlerin ardındaki adalet sağlayıcı Kira adıyla ünlenir. (Kira katil kelimesinden geliyor.)
Hikayemizin ikinci ana karakteri gölgelerde yaşamayı seçen ve gerçek kimliğini kimsenin bilmediği, tavan yapan mükemmel bir zeka ile doğmuş ancak kimsesiz büyümüş L (Kappei Yamaguchi). Gerçek adı bilinmiyor Polise söylediği ise Ryuzaki. Beş yaşına kadar İngiltere'de yaşamış. Interpol'un başı sıkıştığında yardım istediği, ele alığı her karanlık olayı çözmeyi başarmış bir deha. Olayları ilk günü itibariyle mercek altına alan ve suçlu için olası bir profil çıkaran L canlı yayında oyun oynayıp yaşadığı yeri deşifre edip ve büyük olasılıkla öğrenci olabileceği sonucuna vardıktan sonra ona karşı ilk savaşı kazanır. Tuhaf duruşu, her daim şekerli şeylere aç hali, gölgelerde yaşayışının getirdiği sağlıksız soluk teni ve gözlerinin altındaki morlukları insanı düşündürüyor. Bana bu karakteri nasıl tanımlarsın diye sorsaydınız Otizimli ama zekası tavan yapan türden derdim. Çünkü takıntılı, tekrar eden davranışlar sergilemekte.
Death Note'un Adaleti
Yagami Light penceresinden kurguyu düşündüğümüzde aklımıza en çok takılan şeyler şunlar olmuştur herhalde. Adalet nedir? Kişi adaleti sağlamak adına kimin ölüp kimin ölmeyeceğine karar verme ve ölümüne hükmetme hakkına sahip midir? Eninde sonunda Kira adalet sağlayan biri mi yoksa kendi için kolayca birilerini öldüren bir katil mi? Light Yagami tıpkı iyiden kötüye dönüşen Eren Yeager gibi anime tarihinin en etkileyici Protoganist bir kişiliklerinden de biridir.
Death Note'a Layık Görülen arıza Kadın Karakter "Misa Amane"
Bu hikayede en salak ve gereksiz karakter kimdi derseniz, size hal ve tavırlarıyla beş yaşındaymış gibi aptal aşık modlarda dolanan ve bezelye beyinli bir yaratık olarak karşımıza çıkan bu hanımefendiyi söyleyebilirim. Dublaj sesi de kendisi kadar gıcıktı.
Death Note Kuralları (Aşağıdaki Liste Alıntıdır)
* Deftere adı yazılan kişi ölür. Ancak İsmi yazan kişi, yazdığı kişinin adını ve soyadını, yüzünü bilmesi gerekiyor. Eğer deftere ismi yazan kişi ismi yazılan kişinin yüzünü bilmiyorsa o kişi ölmez, bu kural sayesinde aynı ismi taşıyanlar etkilenmez.
* Deftere adı yazılan kişi en az 40 saniye sonra ölür.
* Eğer ölüm nedeni belirlenmezse, kişi basit bir kalp kriziyle ölür.
* Ölüm şekli yazıldıktan sonra detayları 6 dakika 40 saniye içinde yazılmalıdır.
* Defter eğer yere 1 defa değerse o zaman dünyanın malı olur.
* Sadece defterin bir parçasına değen kişi Ölüm Meleğini (Shinigami) görür ve sesini duyar.
* Ölüm Defteri'ni kullanan kişi cennete veya cehenneme gidemez.
* Ölüm Defteri'ne dokunan her insan Ölüm Meleğini görür ve sesini duyar.
* Eğer defterin orijinal sahibi ölürse, defter Ölüm Meleğine ait olur.
* Defterin sahibi defteri kullandıktan en geç 39 gün sonrasında Ölüm Meleğini görür.
* Defterin orijinal sahibi olan Ölüm Meleği prensipte defterin sahibi olan insana yapacağı hareketlerle yardım etmemeli ve zarar vermemelidir.
* Ölüm Meleğinin defterin nasıl kullanılacağı ve içeriği hakkında insan sahibine açıklama yapma zorunluluğu yoktur.
* Ölüm Meleği ölüm defterine isim ekleyerek ölen kişinin fazla yıllarını alıp kendi hayatını uzatırken insanlar uzatamazlar.
* Ölüm Defteri'ni kullanan kişi kalan hayat süresinin yarısını Ölüm Meleğinin gözüyle takas edip kendi hayatını kısaltabilir. Bu gözle karşısındaki insanın yaşam süresini ve gerçek adını görür.
* Ölüm melekleri bilindik yöntemlerle ölmezler. Ancak bir insana aşık olup onun hayatını kurtarmak için ölüm defterini kullanmakla ölürler.
* Deftere yazılan ve fiziksel olarak mümkün olmayan ölüm şekilleri sonuçta basit bir kalp krizine dönüşür.
* Defterden koparılan çok küçük bir parça bile tam etki gösterir.
* Deftere yazılan tüm mümkün ölüm şekilleri ve detayları ancak okunabilir bir şekilde yazılırsa gerçekleşir.
* Defterin orijinal sahibi olmayan bir kişi bile defteri tam etkisiyle kullanabilir.
* Defter, 780 günden küçük kişileri etkilemez.
* Yazılan kişinin adı 4 defa yanlış yazılırsa defter o kişiyi öldürmez.
* Defter çalınır veya kaybolursa 490 gün içinde geri alınmadığı takdirde sahipliği yitirilir.
* Deftere 490 gün boyunca dokunmayınca (herhangi bir parçasına sayfasına) Defterle olan anılar silinir hafıza kaybı yaşanır. Fakat Deftere dokunduğunda her şeyi geri hatırlar.
* Bir ölüm defterine ismi yazılan kişinin ismi başka bir deftere yazılsa da 2. defter işlev görmez.
* Ölüm meleğinin gözlerine ve defterine sahip olan kişi başka ölüm defterine sahip olan kişinin sadece ismini görebilir. Ölmek için ne kadar zamanının kaldığını göremez.
* Eğer dünyada 6 taneden fazla ölüm defteri varsa sadece ilk 6 ölüm defteri çalışır. 7. ölüm defteri ilk 6 defterden herhangi birisi imha edilmedikçe veya bir ölüm meleği tarafından melekler diyarına götürülmedikçe çalışmaz.
* Ölüm defterini kullananlar 1 yıl içerisinde hareketlerinde ve göz renginde değişikler oluşur.
* Eğer deftere yazılan kişinin hemen ölmesini isterseniz 'Sakujo' demeniz yeterli olacaktır.
* Deftere yazılar kan gibi şeylerle yazılsa bile kabul olur.
Sahte kurallar
Bu kurallar sahte olup L'i kandırmak için Light'ın Ryuk'a söylemesiyle yazılmıştır. Bu kurallar gerçek değildir.
* Eğer Ölüm Defterinin sahibi defteri 13 gün boyunca kullanmazsa defterin sahibi ölür.
* Eğer Ölüm Defteri yanar ve hasar görürse, o vakte kadar ona dokunmuş tüm insanlar ölür.
Death Note Müzikleri: Attack on Titan'dan Rumbling'i dinlerken anime müziklerinin bunca yılın ardınan geçirdiği evrimi düşünürüm. Death Note'un açılış ve kapanış şarkıları da keskin ve sert ezgiler taşır. Böylesi iyi bir yapım için akılda kalıcı seçimler olmamış. Daha iyisini hak ediyor. Harcanmış ne yazık ki...